Nuclearelectrica si investitorii incep miercuri renegocierile Acordului pentru reactoarele 3 si 4

Marti, 21 Septembrie 2010, ora 18:15
1454 citiri
Nuclearelectrica si investitorii incep miercuri renegocierile Acordului pentru reactoarele 3 si 4

Compania de stat Nuclearelectrica si cei sase investitori straini se vor intalni miercuri pentru a decide prelungirea Acordului de investitii pentru reactoarele 3 si 4 de la Cernavoda cu trei luni, pana la 31decembrie 2010, si totodata pentru a incepe renegocieri ale unor prevederi din acest Acord, relateaza NewsIn.

"Vrem sa prelungim Acordul de investitii, care expira in 24 septembrie, pana la 31 decembrie 2010. Aceste trei luni vor da partilor posibilitatea renegocierii in detaliu a unor prevederi din Acord.

Inca nu stim precis care prevederi anume vor fi renegociate. Totodata, maine vom stabili si un calendar al negocierilor", a declarat marti Agentiei NewsIn directorul general al Nuclearelectrica, Pompiliu Budulan.

Acesta a precizat ca unele din companiile implicate in proiect au semnat deja prelungirea cu trei luni a Acordului de investitii.

"Ca sa putem renegocia tot ce vor partile, e nevoie de prelungirea Acordului cu trei luni, timp in care sa se faca renegocierile", a adaugat Budulan.

EnergoNuclear, compania mixta care dezvolta proiectul reactoarelor 3 si 4 ale centralei nucleare de la Cernavoda, va organiza pe 15 decembrie 2010 o negociere la sediul companiei, in vederea atribuirii contractului pentru constructia si punerea in functiune a celor doua reactoare.

Astfel, compania a lansat pe 15 septembrie pe www.e-licitatie.ro si in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene anuntul in vederea atribuirii contractului pentru constructia si punerea in functiune a celor doua reactoare.

Potrivit anuntului, costul estimat pentru acest proiect se ridica la 3,2 miliarde euro, fara TVA.

Principalele modalitati de finantare prin care actionarii EnergoNuclear vor suporta costurile proiectului reprezinta un pachet de finantare din mai multe surse: "banci comerciale si institutii financiare, Agentii Multilaterale, Agentii de Creditare a Exporturilor, alte surse etc", se mai arata in anunt.

Fiecare din cele doua viitoare reactoare nucleare va avea o putere instalata de 700 MW. Punerea in functiune a primului reactor este preconizata pentru anul 2017.

Nuclearelectrica si cei sase investitori, ArcelorMittal, CEZ, GDF-SUEZ, Enel, Iberdrola si RWE Power, au semnat in noiembrie 2008 Acordul Investitorilor pentru infiintarea companiei de proiect (EnergoNuclear SA), care va construi, pune in functiune si exploata Unitatile 3 si 4 de la CNE Cernavoda.

In urma negocierilor, s-a decis ca impartirea actiunilor intre partenerii de proiect sa fie astfel: Nuclearelectrica - 51%, CEZ - 9,15%, GdF-Suez - 9,15%, Enel - 9,15%, RWE Power - 9,15%, iar ArcelorMittal si Iberdrola, fiecare cate 6,2%. 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Un director al FMI transmite că nu există riscul unei recesiuni globale. "În acest moment, va fi nevoie de mult pentru a deraia această economie"
Un director al FMI transmite că nu există riscul unei recesiuni globale. "În acest moment, va fi nevoie de mult pentru a deraia această economie"
Unul dintre cei mai importanţi economişti ai Fondului Monetar Internaţional a semnalat un risc redus de recesiune globală, în ciuda zgomotelor continue de incertitudine geopolitică,...
Microsoft renunță la aplicația Teams în suita Office. Care este motivul
Microsoft renunță la aplicația Teams în suita Office. Care este motivul
Microsoft a anunțat recent că va separa aplicația Teams de suita Microsoft 365, decizie luată pentru a evita complicatiile legale și pentru a oferi claritate clienților, conform...
#nuclearelectrica, # investitori, # reactoare , #stiri Nuclearelectrica