Nuclearelectrica si GE au semnat un contract de mentenanta de pana la 146 milioane dolari

Marti, 19 Ianuarie 2010, ora 15:24
1683 citiri
Nuclearelectrica si GE au semnat un contract de mentenanta de pana la 146 milioane dolari

Nuclearelectrica, operatorul centralei nucleare de la Cernavoda, a semnat marti cu grupul american General Electric (GE) un contract-cadru in valoare de pana la 146 milioane dolari privind mentenanta reactoarelor 1 si 2, pentru opt ani.

Potrivit directorului general al Nuclearelectrica, Pompiliu Budulan, valoarea minima a contractului va fi de 90 milioane dolari, iar cea maxima de 146 milioane dolari, informeaza Mediafax.

Contractul a fost semnat in prezenta ministrului Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri, Adriean Videanu, si a ambasadorului Statelor Unite ale Americii la Bucuresti, Mark Gitenstein.

Videanu a declarat ca Nuclearelectrica si GE colaboreaza inca din anul 1981, iar acest acord intareste securitatea energetica a Romaniei.

Gitenstein a afirmat ca SUA va sprijini eforturile Romaniei de a-si asigura securitatea energetica.

Nuclearelectrica, detinuta de stat, prin Ministerul Economiei, asigura anual, cu doua reactoare care cumuleaza o putere de 1.400 MW, 18% din necesarul de electricitate la nivel national, fiind al doilea producator de energie, dupa Hidroelectrica.

Totodata, potrivit grupului american si ambasadorului SUA la Bucuresti, Mark Gitenstein, General Electric (GE) ar putea fi unul dintre furnizorii de echipamente pentru reactoarele nuclare 3 si 4 de la Cernavoda.

"Speram ca GE va avea oportunitatea sa participe la proiectul constructiei reactoarelor nuclear 3 si 4. Sunt increzator ca vor avea un rol in acest proiect", a declarat Gitenstein intr-o conferinta de presa, precizeaza Mediafax.

La randul sau, directorul executiv al GE pentru Romania, Bulgaria si Republica Moldova, Carmen Neagu, prezent la conferinta, a afirmat ca GE este interesat sa furnizeze echipamente pentru cele doua unitati nucleare.

 

#contract, #ge, #mentenanta, #nuclearelectrica, # echipamente, # reactoare , #stiri Nuclearelectrica