Nuclearelectrica: In telegramele WikiLeaks se face confuzie intre SNN si CNCAN

Miercuri, 30 Martie 2011, ora 18:41
1822 citiri
Nuclearelectrica: In telegramele WikiLeaks se face confuzie intre SNN si CNCAN

Reprezentantii Societatii Nationale (SN) Nuclearelectrica spun, printr-un comunicat, ca in telegramele Wikileaks se face confuzie intre SNN si Comisia Nationala pentru Controlul Activitatilor Nucleare (CNCAN) si ca la Cernavoda se desfasoara periodic exercitii de urgenta.

"Cu privire la informatiile aparute in mass-media referitoare la presupusele probleme de asigurare a personalului pentru situatii de urgenta de la CNE Cernavoda, SN Nuclearelectrica SA precizeaza faptul ca informatia este eronata si rezulta dintr-o confuzie intre doua autoritati distincte: Nuclearelectrica si Comisia Nationala pentru Controlul Activitatilor Nucleare. Precizam faptul ca informatiile comunicate in telegrama din data de 28 ianuarie 2009, publicata pe site-ul Wikileaks, a carui veridicitate nu suntem in masura sa o comentam, nu fac referire la activitatea SNN SA", se arata in comunicat.

Reprezentantii Nuclearelectrica spun totodata ca, in cazul producerii unei situatii de urgenta la Centrala Nuclearo-Electrica (CNE) Cernavoda, responsabilitatea centralei este de a lua toate masurile care se impun intr-o astfel de situatie, si anume oprirea controlata a reactorului, racirea zonei active si monitorizarea parametrilor de securitate nucleara.

"CNE Cernavoda are, de asemenea, responsabilitatea de a informa Primaria Orasului Cernavoda si Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta si de a implementa actiunile de raspuns la urgenta pe amplasamentul centralei. Conform legislatiei in vigoare (Legea nr. 481/2004; Norma republicata nr. 242/1993; Ordinul nr. 279/2001), activitatile de raspuns la urgenta in afara amplasamentului centralei sunt in sarcina autoritatilor locale si Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta", se mai arata in comunicat.

Structura organizatorica de raspuns la urgenta a centralei este alcatuita din persoane desemnate si pregatite pentru activitati de raspuns la urgenta.

"Exista de asemenea, o echipa de raspuns care este prezenta in permanenta pe amplasament. Acest grup este compus din operatorii de tura, pompieri si personal medical. In functie de tipul de urgenta (Urgenta pe Unitate, Urgenta pe Amplasament, Urgenta Generala), se vor activa resurse umane suplimentare desemnate si instruite pentru situatii de urgenta", informeaza oficialii Nuclearelectrica.

Potrivit acestora, dotarile si echipamentele de care dispune personalul pentru raspunsul la urgenta (altele decat cele cuprinse in proiect) includ dotarile speciale ale Centrului de Control al Urgentei de pe Amplasament si dotarea standard a centrului (computere, aplicatii software, telefoane, fax-uri, sisteme obisnuite de ventilatie si alimentare electrica etc.) si laboratoarele mobile de monitorizare radiologica (doua vehicule echipate identic de la furnizori diferiti repectand in totalitate principiul redundantei).
 
"In ceea ce priveste Centrele de Control pentru Situatii de Urgenta, precizam faptul ca pregatirea pentru situatii de urgenta, impusa de legislatia nationala ca o conditie obligatorie pentru autorizarea exploatarii unei centrale nuclearoelectrice. La centrala nuclearoelectrica de la Cernavoda, pregatirea pentru situatii de urgenta este verificata si imbunatatita prin exercitii trimestriale, anuale sau generale (unul la trei ani) care simuleaza diferite situatii de accident nuclear", se mai arata in comunicat.

Totodata, reprezentantii Nuclearelectrica spun ca la CNE Cernavoda se desfasoara periodic diferite tipuri de exercitii de urgenta, precum: exercitii partiale care se desfasoara trimestrial, cu fiecare tura de exploatare / anual cu fiecare tura de personal de conducere si suport la urgenta, exercitii anuale, in care este implicat tot personalul de pe amplasament, exercitii generale, care sunt organizate in colaborare cu autoritatile publice si au loc odata la trei ani, implicand pe langa personalul din centrala si populatia din zona invecinata.

In anul 2010 s-au desfasurat 53 de exercitii partiale si un exercitiu anual de urgenta, potrivit companiei.

Potrivit unor telegrame ale WikiLeaks, aparute luni in presa, echipa de interventie de la centrala nucleara de la Cernavoda, formata din numai sapte oameni, nu ar face fata unui dezastru. In 2008, centrala de la Cernavoda ar fi fost vizitata de un diplomat american, ale carui concluzii au fost ca in cazul unui accident, "Guvernul ar fi greu pus la incercare".

Totodata, directorul general al Nuclearelectrica, Pompiliu Budulan, a declarat marti, la audierile din Comisia de buget si industrii a Senatului, ca in cazul oricarui incident nuclear, oricand sunt la dispozitie "cel putin 100-150 de oameni care pot sa intervina". "In permanenta sunt 50 de oameni in centrala", a spus Budulan.

In prezent, Romania are doua unitati nucleare la centrala de la Cernavoda, fiecare cu o putere instalata de cate 720 MW, centrala aflata in administrarea companiei de stat Nuclearelectrica, al doilea producator de electricitate din tara. Potrivit Strategiei Energetice a Romaniei, centrala din Cernavoda urma sa aiba alte doua reactoare nucleare, cu o putere instalata asemanatoare, proiectul fiind estimat la peste 4 miliarde euro.

#Nuclearelectrica, #centrala nucleara, #centrala nucleara de la cernavoda, #dezastru nuclear, #telegrama wikileaks , #stiri Nuclearelectrica