Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Nuclearelectrica a cumparat participatia CEZ la EnergoNuclear

Nuclearelectrica a cumparat participatia CEZ la EnergoNuclear

Grupul CEZ anunta, printr-un comunicat dat publicitatii marti, ca a vandut cele 9,15% din actiunile detinute la EnergoNuclear, compania de proiect care va construi reactoarele 3 si 4 de la Cernavoda, catre Nuclearelectrica, la valoarea nominala a acestora, anunta NewsIn.

"Tranzactia se aliniaza intentiei afirmate a Grupului CEZ de a concentra principalele investitii in Republica Ceha si in consolidarea achizitiilor existente din strainatate", se arata in comunicat.

Grupul ceh CEZ si-a anuntat in septembrie 2010 decizia de a se retrage din actionariatul EnergoNuclear, compania de proiect care ar urma sa dezvolte reactoarele 3 si 4 ale centralei de la Cernavoda.

Nuclearelectrica si alti sase investitori, ArcelorMittal, CEZ, GDF-SUEZ, Enel, Iberdrola si RWE Power, au semnat in noiembrie 2008 Acordul Investitorilor pentru infiintarea companiei de proiect (EnergoNuclear SA), care va construi, pune in functiune si exploata Unitatile 3 si 4 de la CNE Cernavoda.


In urma negocierilor, s-a decis ca impartirea actiunilor intre partenerii de proiect sa fie astfel: Nuclearelectrica - 51%, CEZ - 9,15%, GdF-Suez - 9,15%, Enel - 9,15%, RWE Power - 9,15%, iar ArcelorMittal si Iberdrola, fiecare cate 6,2%.


Costul estimat pentru cele doua reactoare este de 4 miliarde de euro, iar fiecare unitate va avea o putere instalata de 720 MW.


Durata de viata a unei unitati este de 30 de ani, cu posibilitatea prelungirii pana la 40 de ani. Unitatile 3 si 4 de la CNE Cernavoda vor folosi tehnologia canadiana CANDU 6.Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 1149 ori