Locatia viitoare centrale nucleare se decide in septembrie

Miercuri, 08 Aprilie 2009, ora 09:59
1615 citiri
Locatia viitoare centrale nucleare se decide in septembrie

Autoritatile vor lua o decizie in legatura cu amplasamentul viitoarei centrale nucleare in luna septembrie a acestui an si intentioneaza sa demareze acest proiect mai devreme de anul 2020, a declarat, marti, intr-o conferinta de presa, ministrul Economiei, Adriean Videanu.

"Vrem sa demaram acest proiect mai devreme de anul 2020", a spus Videanu referitor la constructia celei de-a doua centrale nucleare din Romania, informeaza Mediafax.

Autoritatile au anuntat anul trecut ca intentioneaza sa construiasca o noua centrala nucleara, avand intre doua si patru reactoare.

Surse din Ministerul Economiei au declarat pentru Mediafax in luna februarie ca autoritatile au restrans la doua numarul amplasamentelor pentru constructia viitoarei centrale nuclearelectrice.

Singura centrala nucleara din Romania, de la Cernavoda, functioneaza cu doua grupuri nucleare cu o putere de circa 700 MW fiecare. Alte doua rectoare cu puteri similare vor fi construite pana in 2015- 2016.

Compania care va construi reactoarele nucleare 3 si 4, EnergoNuclear, este o companie mixta formata din Nuclearelectrica, controlata de stat, prin Ministerul Economiei, in asociere cu Enel (Italia), Electrabel (GDF Suez), CEZ (Cehia), Iberdrola (Spania), RWE (Germania) si ArcelorMittal Romania.

Constructia unitatilor nucleare 3 si 4, fiecare cu o putere instalata de 720 MW, ar trebui sa inceapa in 2010-2011, iar investitia este evaluata la patru miliarde de euro. Termenul initial de punere in functiune a reactoarelor era 2014-2015, dar a fost decalat pentru 2015-2016.

Statul, prin Nuclearelectrica, va controla 51% din actiunile EnergoNuclear, CEZ, GDF Suez, Enel si RWE vor detine fiecare cate 9,15% din titluri, iar Arcelor Mittal si Iberdrola cate 6,2% din capital.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Lipsa eficienței energetice a clădirilor publice costă România 6 miliarde de lei pe an. Ce am putea face cu acești bani
Lipsa eficienței energetice a clădirilor publice costă România 6 miliarde de lei pe an. Ce am putea face cu acești bani
România are peste 242.000 de clădiri publice al căror consum este peste 200-250 kWh/metrul pătrat, iar media recomandată la nivel european este de 140kWh/metrul pătrat, se arată într-un...
#Videanu, #energie, #nuclear, #proiect , #stiri Nuclearelectrica