Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Listarea Nuclearelectrica incepe saptamana viitoare. Ce suma vrea sa incaseze statul

Listarea Nuclearelectrica incepe saptamana viitoare. Ce suma vrea sa incaseze statul


Oferta pentru listarea Nuclearelectrica la Bursa de Valori Bucuresti (BVB) va incepe luni, 9 septembrie, si se va incheia pe 20 septembrie, operatiune prin care compania detinuta de stat poate atrage fonduri nete de 272,8 - 369,3 milioane lei.

"Fondurile nete care vor fi obtinute din oferta primara (sunt - n.r.) intre 272,83 milioane lei (61,7 milioane euro - n.r.) si 369,29 milioane lei (83,5 milioane euro - n.r.) (in functie de pretul ofertei, daca toate actiunile oferite sunt vandute", se arata in prospectul de oferta aprobat, luni, de Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF).

In cadrul ofertei, Nuclearelectrica vrea sa vanda 25,3 milioane de actiuni noi, reprezentand 10% din capitalul social, la preturi cuprinse intre 11,2 lei/titlu si 15 lei/titlu.

Actiunile sunt scoase la vanzare la un pret aproape la jumatate fata de cat sunt inregistrate in activul net al Fondului Proprietatea, care detine 9,73% din titlurile Nuclearelectrica.

Daca toate actiunile vor fi vandute la pretul minim cerut, iar micii investitori vor cumpara titlurile acordate lor la discountul de 8%, oferta ar urma sa fie de aproape 282 milioane lei (aproape 64 milioane euro). Daca va fi stabilit pretul maxim, de 15 lei, si micii investitori vor avea acelasi discount, de 8%, oferta va depasi 377 milioane lei (85 milioane euro).

"In cazul inchiderii cu succes a ofertei, Nuclearelectrica va incasa integral pretul actiunilor oferite. Fondurile obtinute vor fi utilizate de catre emitent, cu prioritate, pentru finatarea proiectelor de investitii necesare pentru unitatile 1 si 2 CNE Cernavoda pentru mentinerea activului productiv la cel mai inalt nivel tehnologic. Se are in vedere directionarea fondurilor obtinute pentru finantarea proiectului de investitii <>, proiect care va aduce beneficii pe termen lung prin reducerea perioadelor de oprire planificata, prin imbunatatirea conditiilor radiologice in timpul activitatilor de mentenanta si respectiv prin valorificarea tritiului extras", se mai arata in prospect.

Cheltuielile totale suportate pentru derularea ofertei sunt intre 9 milioane lei si 10 milioane lei si vor fi suportate integral de Nuclearelectrica.

In luna iunie ministrul delegat pentru energie, Constantin Nita, afirma ca Executivul spera sa obtina 300-350 milioane lei prin oferta de vanzare pe bursa a 10% din actiunile Nuclearelectrica.

In urma ofertei, participatia statului va scadea de la 90,27% la 81,28% din actiuni (daca Fondul Proprietatea va participa la majorarea de capital), sau la 82,07% (daca FP nu va participa la suplimentarea capitalului).

Daca Fondul Proprietatea va cumpara actiunile ce ii revin in baza dreptului de preferinta va ramane cu 9,73%, iar daca nu va subscrie la oferta va mai avea 8,84% din actiuni.

Oferta este structurata in trei transe, dintre care cea mai mare (85% din actiuni) este detinata investitorilor institutionali si in functie de subscrierile de pe aceasta va fi determinat si pretul la care vor fi vandute actiunile. Investitorii institutionali vor putea subscrie la orice pret din intervalul 11,2 si 15 lei/titlu.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Mediafax
Articol citit de 1364 ori