Gorjenii viseaza un mamut energetic ''Complexul Oltenia''

Vineri, 11 Noiembrie 2005, ora 02:56
943 citiri

Dupa doi ani de asteptare, complexurile energetice - Turceni, Rovinari si Isalnita - Craiova, s-ar putea transforma intr-un mamut: Complexul Energetic Oltenia. Ideea apartine liderilor sindicali din lignit, dar si lui Ionel Mantog, secretar de stat in Ministerul Economiei si Comertului. Acesta a elaborat trei strategii, dar nu stie pe care s-o aleaga.Prima varianta ar putea fi pastrarea actualelor centrale energetice sub forma actuala si scoaterea lor la privatizare pe rand. Exista temerea ca se vor gasi investitori doar pentru Turceni si Rovinari, nu si pentru Isalnita, care produce la preturi mai mari si nu-si poate asigura decat 10% din carbune din exploatarile proprii. Sindicalistii sunt cei care se opun acestei variante, considerand ca efectele sociale negative ar fi extrem de mari. A doua varianta este aceea de vanzare concomitenta a celor trei complexuri din Oltenia, cerandu-le eventualilor investitori sa faca oferte de pret atat pentru fiecare complex in parte, cat si pentru toate la un loc. Ar urma sa fie aleasa cea mai buna oferta din punct de vedere financiar, dar si social. Si in aceasta varianta, liderii sindicali isi impun punctul de vedere.

"Oltenia" - complexul energetic ideal

A treia varianta agreata total de liderii sindicali si de secretarul de stat Ionel Mantog ar fi constituirea unui complex energetic care sa includa toate termocentralele de lignit din Oltenia si exploatarile miniere rentabile din zona, dar si cateva hidrocentrale. Acestea, impreuna, ar crea un mare complex energetic, sub numele Complexul Energetic Oltenia. Ionel Mantog motiveaza crearea unui asemenea mamut printr-o oferta foarte buna la privatizare, dar si prin obtinerea unui pret mult mai competitiv decat daca s-ar vinde pe bucati. In plus, ar fi salvate toate termocentralele din zona, deoarece costul mediu intr-un viitor Complex Energetic Oltenia ar fi sub cel european. Un alt principiu care ar sta la baza mamutului este caracterul flexibil al noii companii, generat de existenta hidrocentralelor. Aceasta ar putea merge pe carbune cand este seceta, iar pe hidro cand sunt ploi. Oprirea si pornirea unui grup de producere a energiei electrice costa de fiecare data miliarde de lei, ceea ce incarca costurile de productie.

In orice varianta, privatizarea pare certa

Indiferent care dintre solutii va fi adoptata, optiunea pentru privatizarea sectorului termoenergetic din Oltenia este certa. In opinia secretarului de stat Ionel Mantog neprivatizabile sunt Nuclearelectrica si Portile de Fier I si II, precum si cateva hidrocentrale considerate de importanta strategica.

Adevarul