Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Fondul Proprietatea vrea sa blocheze participarea Nuclearelectrica la Tarnita

Fondul Proprietatea vrea sa blocheze participarea Nuclearelectrica la Tarnita


Fondul Proprietatea (FP), actionar minoritar al Nuclearelectrica (SNN), incearca sa blocheze in instanta participarea producatorului de electricitate in proiectele de constructie a hidrocentralei Tarnita si a cablului submarin pentru exportul electricitatii in Turcia.

"Fondul Proprietatea, in calitate de actionar detinand o cota de 9,7268% din capitalul social al societatii, a depus o cerere de interventie la Tribunalul Bucuresti (...) prin care se solicita respingerea cererii de inregistrare la Registrul Comertului a hotararii AGEA nr.1/11.03.2014", se arata intr-un comunicat transmis, luni, de Nuclearelectrica Bursei de Valori Bucuresti (BVB).

Hotararea respectiva vizeaza participarea Nuclearelectrica cu 8,9 milioane lei la majorarea capitalului social al Hidro Tarnita, compania de proiect care ar urma sa construisca hidrocentrala Tarnita, judetul Cluj.

AGA si-a dat atunci prin aceeasi hotarare aprobarea si pentru acordul de principiu pentru realizarea proiectului Cablu de interconectare submarin 400 Kv Romania - Turcia si participarea Nuclearelectrica cu 2 milioane euro la constituirea companiei de proiect HVDCC Romania - Turcia.

Primul termen in dosarul in care Fondul Proprietatea contesta decizia AGA a fost stabilit pentru marti, 1 aprilie.

Anuntul privind contestatia Fondului Proprietatea vine la aproape doua saptamani dupa ce Departamentul pentru Enegie, actionarul majoritar al Romgaz Medias (SNG), a decis sa amane "pentru moment", la cererea actionarilor minoritari, implicarea producatorului de gaze naturale in proiectele de constructie a hidrocentralei Tarnita si a cablului submarin catre Turcia.

FP, actionar minoritar al Romgaz, a transmis atunci un comunicat in care se arata ca "nu exista suficiente informatii referitoare la aceste proiecte si la structurarea finantarii acestora pentru a lua o decizie in deplina cunostinta de cauza".

Ideea constructiei hidrocentralei de la Tarnita dateaza din timpul regimului comunist, iar investitia este evaluata la 1,1 miliarde de euro.

Discutiile dintre Romania si Turcia privind construirea unui cablu submarin pentru transportul electricitatii prin Marea Neagra au inceput in 2006. La acea data, investitia era evaluata la 400-500 milioane de euro.

Statul detine 81,27% din actiunile Nuclearelectrica, Fondul Proprietatea are aproape 9,73%, iar restul de 15% din actiuni sunt in protofoliile altor actionari care le-au cumparat la bursa.

Titlurile Nuclearelectrica au incheiat sedinta bursiera de luni in scadere cu 1,16%, la 9,38 lei. La aceasta cotatie, capitalizarea bursiera a companiei este de 2,643 miliarde lei (593,2 milioane euro).

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Mediafax
Articol citit de 1994 ori