Coreea de Sud vrea sa exporte reactoare nucleare in Romania

Marti, 29 Decembrie 2009, ora 10:27
1998 citiri
Coreea de Sud vrea sa exporte reactoare nucleare in Romania

Coreea de Sud vrea sa intre pe piata europeana a energiei nucleare, iar oficialii guvernului de la Seul au contactat in acest sens Romania si alte state din Europa, a declarat Kim Young-hak, secretar de stat in ministerul coreean al Stiintei si Economiei, potrivit ziarului The Korea Herald.

Un consortiu format din patru companii sud-coreene a castigat saptamana trecuta un contract de 40 de miliarde de dolari pentru constructia, operarea si intretinerea de centrale nucleare in Emiratele Arabe Unite, informeaza Mediafax.

Coreea de Sud a devenit astfel cea de-a sasea tara din lume care exporta reactoare nucleare, dupa Statele Unite, Franta, Rusia, Canada si Japonia.

Oficiali ai guvernului de la Seul au aratat ca negociaza deja cu mai multe tari din Orientul Mijlociu, Europa si Asia pentru a vinde reactoare. Castigarea contractului din Emirate ar trebui sa demonstreze capacitatile de energie nucleara ale Coreei de Sud si sa creasca sansele companiilor sud-coreene de a intra pe alte piete, printre care Turcia, Iordan, Romania si Ucraina, au aratat oficiali ai guvernului de la Seul, potrivit The Korea Herald.

Kim Young-hak a aratat ca statul asiatic vrea sa intre si pe pietele europene, dominate in prezent de companii franceze.

Principalul concurent al Coreei de Sud in cadrul licitatiei pentru centralele nucleare din Emirate a fost un consortiu condus de grupul francez Areva.

"Areva are un avangaj geografic in Europa. Dar, dupa cum s-a vazut in negocierile din Emirate, nu este imposibil pentru Coreea sa intre pe piata (...) Intr-adevar, suntem in contact cu Romania si alte tari europene", a aratat oficialul coreean.

In Romania functioneaza o singura centrala nucleara, la Cernavoda, operata de compania de stat Nuclearelectrica.

Centrala de la Cernavoda are doua reactoare nucleare functionale, alte doua unitati urmand sa fie construite pana in 2015-2016.

Guvernul a selectat, pentru constructia reactoarelor 3 si 4, un consortiu format din Nuclearelectrica, care detine 51% din proiect, si companiile Enel (Italia), CEZ (Cehia), Iberdrola (Spania), RWE (Germania), ArcelorMittal Romania si grupul franco-belgian GDF Suez.

Centrala de la Cernavoda furnizeaza in prezent 18% din consumul national de energie electrica, iar noile reactoare vor avea o putere similara cu cele deja operationale, dupa o investitie estimata la patru miliarde euro.

Autoritatile intentioneaza sa construiasca inca o centrala nucleara, insa detaliile acestui proiect nu au fost stabilite.

Anul trecut, Guvernul a elaborat un studiu din care a rezultat ca in Romania pot fi construite reactoare cu o putere totala de 2.000-3.000 MW.

Pentru elaborarea studiului au fost selectate cinci tipuri de centrale nuclearelectrice reprezentand tehnologia cea mai avansata pe plan mondial, respectiv EPR 1.600 (un proiect denumit European Power Reactor, de 1.600 MW, si dezvoltat in comun de Franta si Germania), AP 1000 (un nou tip de reactor cu apa presurizata care poate genera aproximativ 1.100 megawati de electricitate), ACR 1000 (un reactor cu o putere instalata de 1.000 MW), ABWR 1.300 (reactor avansat cu apa fierbinte de 1.300 MW) si APR 1.400 (reactor folosit de industria nucleara din Coreea de Sud, cu o putere de 1.400 MW). 

#reactoare, # energie, # romania, # coreea, # export , #stiri Nuclearelectrica