Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Constructia reactoarelor 3 si 4 dela Cernavoda ar putea fi devansata cu un an

Constructia reactoarelor 3 si 4 dela Cernavoda ar putea fi devansata cu un an
CEZ Romania se asteapta ca demararea proiectului pentru reactoarele 3 si 4 ale Centralei Nucleare de la Cernavoda sa fie intarziata cu aproximativ un an, a declarat, luni, intr-o conferinta de presa, directorul de dezvoltare al CEZ Romania, Doru Voicu. "Deocamdata nu am fost invitati sa continuam negocierile pentru constructia reactoarelor 3 si 4", a declarat directorul de dezvoltare al CEZ Romania, Doru Voicu. Acesta a precizat ca se estimeaza o intarziere a proiectului cu aproape un an.


De asemenea, reprezentantul CEZ Romania a declarat ca soietatea mai asteapta si raspunsul Termoelectrica in privinta parteneriatului pentru construirea termocentralelor de la Galati si Borzesti.La sfarsitul lunii iunie, Guvernul a decis ca Nuclearelectrica sa detina minimum 51% din capitalul social al companiei de proiect care va construi reactoarele 3 si 4 ale Centralei Nuclearelectrice de la Cernavoda, costul total al proiectului fiind estimat la patru miliarde de euro. Premierul Tariceanu a declarat ca, in urma deciziei Executivului, participarea Nuclearelectrica trebuie sa se ridice la minim doua miliarde de euro.Surse guvernamentale declarasera pentru NewsIn ca, daca Executivul aproba Hotararea privind cresterea participatiei statului roman la societatea de proiect care va construi reactoarele 3 si 4 ale Centralei de la Cernavoda, discutiile cu cei sase investitori vor fi reluate in noile conditii. Discutiile cu investitorii sunt legate de noile cote de participare ale acestora si de modificarile aduse Acordului investitorilor, intrucat este posibil ca cei sase investitori sa nu accepte o serie de prevederi din Acord.Procesul de negociere cu cei sase investitori - ArcelorMittal, CEZ, Electrabel, Enel, Iberdrola, si RWE Power - a inceput in decembrie 2007.Societatea de proiect care urmeaza sa fie constituita va finaliza, va pune in functiune si va exploata unitatile 3 si 4 ale centralei. Unitatile 3 si 4 de la CNE Cernavoda vor folosi tehnologie de tip Candu 6. Costurile pentru constructia unitatilor 3 si 4 de la Cernavoda vor depasi estimarile initiale - estimate la circa 2,2 miliarde de euro - intrucat nu au fost incluse si costurile de finantare, cresterea preturilor la materiale (in special pretul otelului) si nici manopera din ultima perioada, declara in luna martie directorul general al Nuclearelectrica, Teodor Chirica.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 3916 ori