Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Bursa din Romania, cea mai ieftina din Europa Centrala si de Est

Bursa din Romania, cea mai ieftina din Europa Centrala si de Est

Presedintele-executiv al Franklin Templeton Emerging Markets, Mark Mobius, apreciaza ca bursa din Romania este cea mai ieftina din Europa Centrala si de Est, luand in considerare raportul dintre pretul unei actiuni si valoarea contabila a acesteia, anunta Mediafax.

"Romania a subperformat in ultimii cinci ani si cred ca este cea mai ieftina piata din Europa Centrala si de Est, daca ne luam dupa evaluarea Price to Book ratio (raportul dintre pretul unei actiuni si valoarea contabila, n.r.", a afirmat luni Mobius.

El a adaugat ca pietele emergente au un potential ridicat de crestere.


"Cred ca in acest an pietele emergente vor creste de trei ori mai rapid decat cele dezvoltate. Raportul dintre datoria statelor emergente si PIB este foarte mic", a spus seful Franklin Templeton Emerging Markets.


El a aratat ca in tarile dezvoltate ponderea datoriei publice in PIB a crescut in ultimii zece ani de la 68% la 90%, in timp ce in cazul statelor emergente acest raport a scazut de la 48% la peste 30%.


"Pietele emergente au mult de recuperat, iar acest lucru nu poate inseamna decat ca exista mult potential care poate fi dezvoltat. Romania este o tara de frontiera, iar aceasta o face mai atractiva pentru investitori", a adaugat Mobius.


Acesta a afirmat ca mai multe fonduri mari cu plasamente in pietele emergente, printre care si unele administrate de Franklin Templeton, sunt interesate sa investeasca in actiunile Fondului Proprietatea.


"Unele fonduri administrate de noi intentioneaza sa cumpere actiuni la Fondul Proprietatea, insa trebuie sa vedem daca nu ar exista un conflict de interese. Ca investitor intr-un fond Franklin Templeton nu ai fi interesat sa investesti si in Fondul Proprietatea? Avem o echipa care analizeaza aceste ascpecte", a spus Mobius.


Managerul de fond al FP, Greg Konieczny, a adaugat ca Fondul intentioneaza sa isi diversifice portofoliul si sa listeze cat mai multe companii la care este actionar.


"Scopul FP este sa investeasca in Romania si va ramane astfel. In timp vom diversifica portofoliul si vom investi cash si pe pietele din afara Romaniei, in Europa de Est, spre exemplu", a declarat Konieczny.


El crede ca Nuclearelectrica si Hidroenergetica sunt companii pregatite pentru a derula oferte in vederea listarii la bursa, iar prin aceasta operatiune vor beneficia de o transparenta ridicata, de stimulente pentru cresterea profitabilitatii si a eficientei.


Pe de alta parte, el a spus ca cele trei complexe energetice ar trebui restructurate si apoi scoase la vanzare, potentiali cumparatori fiind chiar Hidroelectrica si Nuclearelectrica.Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 807 ori
Citeste mai multe desprebursa fp investitii piete emergente romania