"Amplasamentul noii centrale nucleare nu va fi cunoscut in 2009"

Vineri, 30 Octombrie 2009, ora 12:25
1148 citiri
"Amplasamentul noii centrale nucleare nu va fi cunoscut in 2009"

Secretarul de stat in Ministerul Economiei Tudor Serban a declarat vineri, la o conferinta pe tema energiei nucleare,ca amplasamentul noii centrale nucleare nu va fi cunoscut in acest an,in conditiile in care Adriean Videanu a spus joi ca in 2 saptamani ar putea prezenta amplasamentul centralei, precizeaza NewsIn.

"Le-am raspuns celor de la GreenPeace (organizatie de mediu -n.r.). Au fost 100 de locatii analizate, care sunt catalogate ca fiind secrete. Dar nu ne-am hotarat inca asupra uneia dintre ele. Eu cred, si este doar parerea mea, ca nici in acest an nu vom stii unde anume va fi construita", a precizat secretarul de stat din Ministerul Economiei, Tudor Serban.

Ministrul interimar al Economiei si Sanatatii, Adriean Videanu, a declarat joi, in cadrul audierilor la comisiile parlamentare, ca in doua saptamani ar putea prezenta amplasamentul celei de-a doua centrale.

De altfel, Videanu a reiterat acest aspect si la 23 august, aflat la Pitesti, ca amplasamentul final pentru noua centrala nucleara din Romania va fi cunoscut pana la sfarsitul acestui an, care a precizat atunci ca in luarea deciziei vor cantari mult si aspectele de echilibrare a sistemului energetic national.

Cea de-a doua centrala nucleara ar urma sa fie data in folosinta dupa 2020.

Noua centrala nucleara care va fi construita va avea o putere instalata de pana la 2.400 MW, potrivit informatiilor transmise de fostul director general al Nuclearelectrica, Teodor Chirica. Fie va avea doua grupuri de cate 1.200 MW fiecare, fie va avea patru grupuri de cate 600 MW fiecare, potrivit lui Chirica.

Fostul presedinte al Agentiei Nucleare Valica Gorea a declarat in luna aprilie agentiei NewsIn ca studiul de amplasament pentru a doua centrala nucleara a tarii a fost finalizat, iar cele mai bune patru locatii selectate se afla in judetele Brasov, Sibiu, Arad si Cluj.

"Cea mai potrivita locatie pentru noua centrala nucleara ar fi intre Fagaras si Talmaciu, pe Olt.

Pentru a stabili cele mai bune locatii pentru centrala nucleara s-a tinut cont de existenta unui rau in apropiere, de seismicitate, roca pentru fundatie, climatologie, circulatia curentilor de aer fiind foarte importanta, si de umiditate", a explicat atunci Valica Gorea.

#centrala, #nucleara, #investitie, #videanu , #stiri Nuclearelectrica