Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

A inceput rezilierea contractelor ''baietilor destepti''

A inceput rezilierea contractelor ''baietilor destepti''

Complexul energetic Turceni va rezilia unul dintre contractele de vanzare a energiei electrice catre un cumparator privat, deoarece clauzele contractuale prevedeau ca negocierea pretului de vanzare pentru anul 2007 sa fie incheiata pana la data de 30 octombrie si dupa doua runde de negocieri nu s-a ajuns la un consens.Astfel, contractul in cauza va inceta cu incepere din 1 decembrie 2006, informeaza Ministerul Economiei si Comertului.

Totodata, alte trei contracte de vanzare a energiei electrice catre cumparatori privati vor fi renegociate in perioada urmatoare. Pana la sfarsitul lunii noiembrie, cele doua parti trebuie sa cada de acord asupra noilor preturi de vanzare-cumparare a energiei, in caz contrar contractele incetand sa mai functioneze.

De asemenea, complexul energetic Rovinari a reziliat unul dintre contractele de vanzare a energiei electrice pe piata libera. Alte trei contracte au fost modificate, in sensul reducerii cantitatilor vandute catre clienti privati.

Ministrul economiei, Codrut Seres, a anuntat luna trecuta ca producatorii de energie electrica nu vor mai putea vinde, de anul viitor, energie decat pe piata reglementata a contractelor bilaterale.

'Producatorii de energie electrica, cei cinci (Hidroelectrica, Complexul Energetic Craiova, Complexul Energetic Rovinari, Complexul Energetic Turceni, Nuclearelectrica, n.r.) sunt obligati ca pe masura eliberarii pe contract a unor cantitati de energie sa le livreze exclusiv pe piata contractelor bilaterale. Cele mai multe contracte se incheie la sfarsitul acestui an. Pentru acei baieti care au fost suficienti de smecheri sa le incheie pentru anii viitori urmeaza o perioada grea, pentru ca trebuie sa negocieze cantitatile si pretul', declara atunci Seres.

Potrivit unui Ordin al ministrului economiei, vanzarea intregii cantitati de energie electrica en-gros disponibila se va face in mod obligatoriu pe piata centralizata a contractelor bilaterale, administrata de SC Operatorul Pietei de Energie Electrica. Nu face obiectul acestei piete centralizate tranzactionarea in medii anonime, respectiv piata pentru a doua zi si piata contractelor standard la termen, cu livrare fizica, denumita generic 'foward'.

Bloombiz, Rompres

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 819 ori