31 de potentiali investitori interesati de reactoarele 3 si 4

Marti, 02 Octombrie 2007, ora 11:01
920 citiri
31 de potentiali investitori interesati de reactoarele 3 si 4

Un numar de 31 de virtuali investitori au achizitionat documentatia pentru intocmirea ofertei anganjante pentru participarea la constructia reactoarelor 3 si 4, pana la data de 30 septembrie, 15 dintre acestia fiind din Romania, potrivit Nuclearelectrica.

Astfel, din cei 31 de potentiali investitori, 15 provin din Romania, 12 din Uniunea Europeana, trei din America de Nord si unul din Asia.

De asemenea, sapte dintre potentialii investitori sunt mari producatori de energie electrica, sase sunt mari consumatori de electricitate, 10 sunt distribuitori sau furnizori de electricitate, cinci sunt potentiali contractori de bunuri si servicii pentru finalizarea proiectului, 2 sunt banci sau institutii de finantare, iar unul este un fond national de investitii. Documentatia a putut fi preluata de la Nuclearelectrica.

Termenul limita pentru depunere ofertelor angajante in vederea participarii la construirea Unitatilor 3 si 4 de la Cernavoda este 25 octombrie 2007. Realizarea celor doua unitati presupune investitii de peste 2,2 miliarde de euro, iar fiecare din cele doua reactoare ar urma sa aiba o putere instalata de 720 MW.

Guvernul a aprobat, la mijlocul lunii iunie, printr-o Hotarare, strategia de selectare a investitorilor pentru finalizarea Unitatilor 3 si 4 Cernavoda, strategie care are in vedere finalizarea procesului de atragere a investitorilor si inregistrarea noii societati dedicate Unitatilor 3 si 4 la inceputul anului 2008, astfel incat lucrarile efective sa inceapa in cursul aceluiasi an. Punerea in functiune a Unitatilor 3 si 4 este prevazuta pentru 2014, respectiv 2015.

Potrivit actului normativ, constructia reactoarelor 3 si 4 este prevazuta a fi realizata prin atragerea in mod transparent a capitalului privat al companiilor cu bonitate si forta financiara, care sunt dispuse sa se asocieze cu Nuclearelectrica in vederea finalizarii si operarii obiectivului energetic. Sursele de finantare urmeaza a fi atrase de catre actionari, atat sub forma de actiuni, cat si surse financiare, atrase prin emisiuni de bonduri sau credite. Investitorii selectati pentru constructia reactoarelor nucleare 3 si 4 vor contribui cu aport in numerar, reprezentand 30% din costurile de realizare a proiectului la capitalul social al companiei de proiect.

<b>Bloombiz</b>
(Sursa: <a href=http://www.newsin.ro/ target=_blank>NewsIn</a>)

<b>Bloombiz.ro Newsletter </b>

Aboneaza-te la <a href=http://newsletter.vodanet.ro/gateway/?a=YT1CbG9vbWJpel8xMiZiW109aW5mb2Jsb29tYml6XzE4 target=_blank>newsletter-ul infoBloombiz</a> ca sa primesti in fiecare dimineata, prin e-mail, ultimele informatii legate de companii, afaceri, economie, piata imobiliara, plasamente financiare, cariere si lifestyle.