Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Nuclearelectrica lanseaza selectia investitorilor pentru reactoarele nucleare 3 si 4

Nuclearelectrica lanseaza selectia investitorilor pentru reactoarele nucleare 3 si 4


Compania de stat Nuclearelectrica (SNN) a inceput miercuri, 27 august, procedura competitiva de selectare a investitorilor in vederea constructiei reactoarelor nucleare 3 si 4 la centrala nuclearelectrica din Cernavoda, proiect in valoare de 6,5 miliarde de euro.

"Nuclearelectrica informeaza actionarii, investitorii si publicul ca in 27 august initieaza procedura competitiva de selectare de investitori pentru realizarea proiectului Unitatile 3 si 4 CNE Cernavoda (<>), in conformitate cu strategia de continuare a proiectului aprobata in Adunarea Generala Extraordinara a Actionarilor SNN din 22 august 2014", potrivit unui comunicat al companiei de stat, citat de Mediafax.

Prima etapa a procedurii de selectie consta in calificarea investitorilor interesati pe baza documentatiei de calificare depuse. In urma indeplinirii cerintelor de calificare, investorii vor avea acces la informatii detaliate cu privire la proiect.

Ulterior, investitorii vor fi invitati sa depuna scrisori de intentie, care vor fi evaluate, dupa care va fi selectat investitorul si va incepe negocierea pentru infiintarea unei companii de proiect, care va dezvolta investitia.

Un proiect vechi de 7 ani

Proiectul constructiei celor doua reactoare a fost initiat in 2007, iar lucrarile erau planificate sa inceapa in 2010. Din compania de proiect de atunci, Energonuclear, au facut parte initial Enel (Italia), ArcelorMittal Romania, Nuclearelectrica, CEZ (Cehia), RWE (Germania), Iberdrola (Spania) si GDF SUEZ (grup franco-belgian).

Acordul de investitii pentru constructia reactoarelor nucleare 3 si 4 a fost semnat initial in 2008. Nemultumite de evolutia discutiilor, CEZ, RWE, Iberdrola si GDF SUEZ au renuntat la sfarsitul anului 2010 la investitie, astfel ca statul a ajuns sa detina 84,85% din compania de proiect.

Ultimii doi investitori privati ramasi in compania de proiect, Enel si ArcelorMittal Romania, au decis la finele lui 2013 sa paraseasca proiectul constructiei reactoarelor nucleare 3 si 4, astfel ca Nuclearelectrica a ramas unicul actionar implicat.

Guvernul spera sa construiasca reactoarele cu investitori chinezi. Nuclearelectrica are semnata o scrisoare de intentie cu compania China General Nuclear Power Group (CGN) privind construirea reactoarelor 3 si 4 de la Cernavoda.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Mediafax
Articol citit de 1271 ori