Nuclearelectrica lanseaza selectia investitorilor pentru reactoarele nucleare 3 si 4

Miercuri, 27 August 2014, ora 10:58
1531 citiri
Nuclearelectrica lanseaza selectia investitorilor pentru reactoarele nucleare 3 si 4

Compania de stat Nuclearelectrica (SNN) a inceput miercuri, 27 august, procedura competitiva de selectare a investitorilor in vederea constructiei reactoarelor nucleare 3 si 4 la centrala nuclearelectrica din Cernavoda, proiect in valoare de 6,5 miliarde de euro.

"Nuclearelectrica informeaza actionarii, investitorii si publicul ca in 27 august initieaza procedura competitiva de selectare de investitori pentru realizarea proiectului Unitatile 3 si 4 CNE Cernavoda (<>), in conformitate cu strategia de continuare a proiectului aprobata in Adunarea Generala Extraordinara a Actionarilor SNN din 22 august 2014", potrivit unui comunicat al companiei de stat, citat de Mediafax.

Prima etapa a procedurii de selectie consta in calificarea investitorilor interesati pe baza documentatiei de calificare depuse. In urma indeplinirii cerintelor de calificare, investorii vor avea acces la informatii detaliate cu privire la proiect.

Ulterior, investitorii vor fi invitati sa depuna scrisori de intentie, care vor fi evaluate, dupa care va fi selectat investitorul si va incepe negocierea pentru infiintarea unei companii de proiect, care va dezvolta investitia.

Un proiect vechi de 7 ani

Proiectul constructiei celor doua reactoare a fost initiat in 2007, iar lucrarile erau planificate sa inceapa in 2010. Din compania de proiect de atunci, Energonuclear, au facut parte initial Enel (Italia), ArcelorMittal Romania, Nuclearelectrica, CEZ (Cehia), RWE (Germania), Iberdrola (Spania) si GDF SUEZ (grup franco-belgian).

Acordul de investitii pentru constructia reactoarelor nucleare 3 si 4 a fost semnat initial in 2008. Nemultumite de evolutia discutiilor, CEZ, RWE, Iberdrola si GDF SUEZ au renuntat la sfarsitul anului 2010 la investitie, astfel ca statul a ajuns sa detina 84,85% din compania de proiect.

Ultimii doi investitori privati ramasi in compania de proiect, Enel si ArcelorMittal Romania, au decis la finele lui 2013 sa paraseasca proiectul constructiei reactoarelor nucleare 3 si 4, astfel ca Nuclearelectrica a ramas unicul actionar implicat.

Guvernul spera sa construiasca reactoarele cu investitori chinezi. Nuclearelectrica are semnata o scrisoare de intentie cu compania China General Nuclear Power Group (CGN) privind construirea reactoarelor 3 si 4 de la Cernavoda.

Guvernul roman da cu o mana, dar ia cu doua, mai ales ca vrea sa creasca taxele din nou in 2025
Guvernul roman da cu o mana, dar ia cu doua, mai ales ca vrea sa creasca taxele din nou in 2025
Guvernul a aprobat o schema de ajutor de stat pentru activitati productive si pentru industria prelucratoare, o schema mult asteptata pentru mediul de afaceri, in valoare de 500 de milioane de...
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Mumbai a devenit capitala asiatică cu cel mai mare număr de miliardari, depăşind Beijingul, potrivit unei liste a bogaţilor la nivel mondial, realizată de Hurun Research Institute, transmite...
#selectie investitori Nuclearelectrica, #proiect reactoare Cernavoda , #Investitii