Centrala Cernavoda primeste imbunatatiri de 50 milioane de euro

Joi, 03 Mai 2012, ora 15:00
2341 citiri
Centrala Cernavoda primeste imbunatatiri de 50 milioane de euro

Unitatile 1 si 2 de la CNE Cernavoda beneficiaza de unele imbunatatiri in perioada 2011-2013 pentru cresterea eficientei raspunsului la accidente severe, ale caror costuri sunt estimate la 50 mil. euro, au declarat joi reprezentantii Comisiei Nationale pentru Controlul Activitatilor Nucleare (CNCAN).

"Costul imbunatatirilor este de circa 50 milioane de euro, bani care pe care dansii ii au si care provin din profiturile companiei. Aceste imbunatatiri aduc un plus de siguranta. Deciziile privind aceste imbunatatiri sunt luate in urma lectiilor invatate de la Fukushima", au mentionat reprezentantii CNCAN.

Oportunitati de imbunatatire suplimentara la CNE Cernavoda

Reprezentantii CNCAN sustin ca, pe langa masurile implementate in cursul anului 2011, CNE Cernavoda a identificat oportunitati de imbunatatire suplimentare, care pot creste marjele de siguranta si gradul de incredere in capacitatea centralei de a rezista la situatii de accident sever.

Aceste imbunatatiri includ modificari de proiect cum ar fi: instalarea unui sistem de depresurizare filtrata de urgenta a anvelopei, cu scopul de a asigura integritatea anvelopei reactorului in situatii de accident sever, precum si instalarea unor sisteme pasive de control al hidrogenului care ar putea fi produs in conditii de accident sever.

De asemenea, se are in vedere asigurarea unor cai suplimentare de aditie de apa de racire pentru mentinerea integritatii reactorului si a sistemelor conexe in conditii de accident sever.

"Aceste modificari de proiect vor fi implementate la Unitatile 1 si 2 ale CNE Cernavoda in perioada 2012 - 2013, in conformitate cu graficul agreat de CNCAN si inclus in raportul national privind testele de stres. Instalarea sistemelor de depresurizare filtrata de urgenta a anvelopelor pentru reactoarele de la CNE Cernavoda face parte din seria de imbunatatiri propuse pentru cresterea eficientei raspunsului la accidente severe, cu scopul de a se asigura o protectie sporita a mediului si a populatiei", a declarat presedintele CNCAN, Vajda Borbala.

Aceasta sustine ca prin aceasta modificare se urmareste mentinerea integritatii anvelopelor reactoarelor de la CNE Cernavoda chiar si in situatia putin probabila in care acestea ar suferi un accident sever.

Efectuarea "testelor de stres" a fost solicitata de Consiliul Uniunii Europene si Comisia Europeana pentru toate centralele nuclearoelectrice din Uniunea Europeana, in urma accidentului de la centrala nuclearoelectrica Fukushima Daiichi din Japonia, produs la data de 11 martie 2011.

Implementarea testelor de stres pentru centrala nuclearoelectrica de la Cernavoda a inceput oficial la data de 1 iunie 2011, in conformitate cu recomandarile Comisiei Europene si cerintele CNCAN.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare. Cu ce specificații tehnice vin
AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare. Cu ce specificații tehnice vin
AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare, AMD Ryzen PRO Seria 8000 pentru desktop-uri și Seria 8040 pentru laptopuri. Noile procesoare sunt proiectate pentru a îmbunătăți semnificativ...
Razer se pregătește să lanseze primul mousepad de gaming cu LED-uri
Razer se pregătește să lanseze primul mousepad de gaming cu LED-uri
Compania Razer a anunțat lansarea noului mousepad de gaming Razer Firefly V2 Pro, promovat ca fiind primul din lume iluminat cu LED-uri, un accesoriu care transformă radical aspectul oricărui...
#CNE Cernavoda imbunatatiri, #investitii CNE Cernavoda , #Investitii