Statele Unite ale Ponzi, explicatia crash-ului financiar

Vineri, 20 Martie 2009, ora 09:40
2509 citiri
Statele Unite ale Ponzi, explicatia crash-ului financiar

Americanii au trait intr-o economie condusa de scheme Ponzi de mai mult de zece ani, Bernard Madoff fiind doar o reflectie a acestei realitati, sunt de parere analistii economici, explicand, in parte, cauzele prabusirii sistemului financiar de peste Atlantic.

Iata cum functioneaza: cand proprietatea pe care o detinea o persoana privata era evaluata in asa mod incat sa se poata obtine un credit cat mai bun, era o schema Ponzi.

Cand banca imprumuta bani unui asa numit NINJA (no income, no jobs and assets - fara venit, fara serviciu sau proprietati), cu o amortizare negativa si o rata initiala promotionala, juca, la randul sau o schema Ponzi, explica analistul Nouriel Roubini, profesor la Stern Business School si Universitatea din New York.

Dupa acelasi sistem, cand fondurile de investitii au facut tranzactii de 1 trilion de dolari, in ultimii ani, finantandu-se prin imprumuturi, si acele companii au fost implicate in scheme Ponzi.

Insusi guvernul american, care isi face datorii de trilioane de dolari pentru a sprjini economia, este in pericol de a deveni un "guvern Ponzi", daca nu se va reintoarce la o politica de disciplina fiscala si datorii sustenabile, sustin analistii Forbes.

Pana la sfarsitul acestui an, datoriile externe ale Statelor Unite vor atinge nivelul de trei trilioane de dolari, dupa ce, pentru mai mult de 25 de ani, tara a cheltuit mai mult decat a reusit sa castige, intrand intr-un cerc vicios al deficitului de cont curent.

Astfel, tara in sine devine o mare schema Ponzi, avertizeaza specialistii.

Pe scurt, de fiecare data cand o persoana, institutie, companie sau guvern cheltuieste anual mai mult decat veniturile pe care le are, este implicata intr-o schema Ponzi.

Astfel, cand ajungeti sa va imprumutati ca sa pluteti plati credite contractate anterior, datoriile nu mai sunt sustenabile si nu pot duce decat la insolventa, adica exact ceea ce s-a intamplat in Statele Unite si a provocat criza mondiala.

In Statele Unite, datoriile pe familie, in comparatie cu veniturile, se situau la 65 la suta acum 15 ani. In anul 2000, au urcat pana la 100%, iar astazi au ajuns la suma de 135 de procente din veniturile totale.

De asemenea, procentajul datoriilor fata de produsul intern brut a ajuns la 350%. Avand in vedere ca pretul locuintelor au scazut cu 20 de procente, iar valoarea actiunilor cu 50 de procente, acestea nu mai pot fi folosite drept garantie pentru un nou imprumut. Prin urmare, circuitul a fost intrerupt.

Prabusirea preturilor caselor, actiunilor si a fondurilor de investitii au demonstrat ca "bogatia" pe care se baza economia americana era falsa, virtuala. "Acum s-a spart vraja si este clar ca "imparatul" nu are haine. Suntem un imparat gol", comenteaza Nouriel Roubini, referidu-se la pozitia de lider economic detinuta de SUA pana in 2008.

Bernard Madoff, acuzat de o derularea unei scheme Ponzi de 65 de miliarde de dolari, isi va petrece, probabil, restul vietii in inchisoare. "Familiile, companiile financiare si non-financiare si guvernul isi vor petrece mai multe generatii in inchisoarea datornicului", incheie Roubini.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#sua, # schema ponzi, # roubini, # imprumut, # datorii , #stiri Nouriel Roubini