Schimbarea la fata a CAPITALISMULUI - Vezi ce cred specialistii

Marti, 16 August 2011, ora 19:23
3445 citiri
Schimbarea la fata a CAPITALISMULUI - Vezi ce cred specialistii

Dr Doom, cunoscut pentru previziunile sale economice, considera ca actuala criza economica reprezinta confirmarea afirmatiilor lui Karl Marx, potrivit carora capitalismul se autodistruge. Contrar afirmatiilor lui Nouriel Roubini, analistii contactati de Bloombiz.ro sunt de parere ca in urmatorii 20 de ani capitalismul se va orienta spre economia privata, luand o noua forma. "Vom incerca sa avem un ritm de consum mai putin alert decat il aveam pana acum. Un timp nu vom mai crede in fictiuni, respectiv in profituri prin speculatii. Vom deveni globali, vom sti sa ne miscam pe pietele globale, inclusiv ca indivizi, si vom reveni la ceea ce numesc eu economie de proximitate", a declarat pentru Bloombiz.ro, analistul financiar Dan Petre. 



Privind la declaratiile facute de Nouriel Roubini, fostul ministru al Economiei, Varujan Vosganian, este de parere ca problemele actuale ale capitalismului nu au nici o legatura cu teoria marxista privind concetrarea capitalurilor in “cateva maini” si cu asa zisa criza a capitalismului.

“Previziunile lui Marx au fost infirmate de faptul ca proprietatea s-a abstractizat si in acest fel prototipul capitalistului, asa cum il vedea Marx, a incetat sa mai existe.

Marile corporatii au proprietate abstractizata. Deplasarea s-a facut de management care a infirmat teoriile lui Karl Marx. Ideea ca actuala criza e una a capitalismului dupa care ar urma o utopie egalitarista  este o fantezie. Noi avem o criza a paradigmei statului. Statul este problema, nu capitalismul. Daca statul ar lasa capitalismul nestingherit atunci nu am avea nici o problema”, a declarat Varujan Vosganian pentru Bloombiz.ro.

In opinia acestuia, lumea se confrunta cu o criza a economiei private,  o criza a statelor si a datoriilor publice.

Vosganian atrage atentia asupra faptului ca statul, neputand sa dea faliment, transfera greutatile asupra societatii.

“Noi suntem acum intr-o criza manageriala a statului. Statul nu managerieaza corect riscurile, nu stie sa le previna si nici sa le repartizeze. Adevarata criza este una politica si nu una economica”, a mai adaugat fostul ministru.

In opinia analistului financiar Dan Petre, capitalistul lui Marx era identificabil, pe cand in prezent exista o birocratizare a capitalismului, unde marele capital nu mai este gestionat de alte proprietar.

“In timpul lui Marx capitalistul era identificabil. Marele capitalist al sec XIX e identificabil -  il cheama Baronul de Rothchild sau JP Morgan- pe cand actualmente avem de-a face cu o relatie intre un grup de asa-zisi manageri si o masa de actionari, reprezentati de intermediarul financiar, de brokeri”, a declarat Dan Petre pentru Bloombiz.ro.

In opinia acestuia, aceasta criza nu este nici pe departe un pas spre distrugerea capitalismului.

“Capitalismul inseamna libertatea de a actiona pe taram economic fara foarte multe oprelisti formale. Nu mai suntem in epoca medievala unde trebuia sa fii fiu, nepot sau ginere de maestru aurar ca sa devii maestru aurar”, a mai adaugat Dan Petre.

Pe de alta parte, analistul financiar Ilie Serbanescu sustine teoria marxista subliniind faptul ca actualul capital financiar-bancar nu face decat sa distruga capitalismul.

“Ce este aceasta aiureala cu privilegii pentru investitorii financiar-bancari? Marii corifei ai capitalismului spun ca investitiile in capitalism se bazeaza pe propriul risc. De ce un capitalist care isi risca banii in industrie poate da faliment daca nu merge afacerea, in timp ce unul care isi baga banii in titluri guvernamentale nu pateste nimic?!, a precizat Ilie Serbanescu pentru Bloombiz.ro.

In opinia acestuia, principala vulnerabilitate a capitalismului o reprezinta faptul ca statele nu-si pot plati datoriile. Acest lucru, afirma analistul, arunca capitalismul intr-o dilema- "inflatie ori razboi".

“De inflatie nu a murit nimeni, de razboi se moare. Se va apela la inflatie caci alta solutie nu exista. Capitalismul trebuie sa se intoarca la concluziile pe care el insusi le-a tras dupa criza din 29-33 cand s-au luat masuri remarcabile”, a mai adaugat Ilie Serbanescu.

“In primul rand s-a acordat un alt statut micilor actionari. Pana la criza din 29-33 era o lupta cine sa stranga de gat pe cine, insa au ajuns la concluzia ca micile contributii actionariale pot aduce profit bun celor mari, daca nu le omori”, a mai subliniat acesta.

Serbanescu spune ca actualul capitalism trebuie sa se intoarca spre capitalul productiv si nu inspre capitalul speculativ. In opinia sa, capitalismul a batut comunismul pentru ca a pregatit o prosperitate de masa pe care comunismul nu a reusit s-o faca.

Fostul ministru al Economiei, Varujan Vosganian, spune ca singura solutie o reprezinta transferul anumitor responsabilitati ale statului catre economia privata.

 “Economia privata nu-si poate permite sa fie populista si nu poate sa faca promisiuni fara resurse, spre deosebire de stat. Protectia sociala trebuie sa treaca in sarcina economiei private si sa fie o forma de investire si nu o forma de redistribuire.

De asemenea, Varujan Vosganian spune ca statele Europei trebuie sa mediteze la o constructie europeana care sa nu fie atat de costisitoare, sa nu impovareze statele si sa impiedice concurenta Europei cu alte zone emergente.

“Democratia este mai costisitoare, este un lux pe care suntem obligati sa ni-l asumam. In acelasi timp, nu trebuie sa exageram cu reglementarile. Intr-o economie, banul trebuie lasat sa circule. Acest sentiment ca statul poate sa suplineasca la un moment dat regulie pietei, nu mi se pare corect”, a mai subliniat fostul ministru.

Analistul Dan Petre este de parere ca in timp, lumea se va intoarce la consumul responsabil, iar in urmatorii 20 de ani capitalismul va capata alta forma.

“Vom incerca sa avem un ritm de consum mai putin alert decat il aveam pana acum. Un timp nu vom mai crede in fictiuni, respectiv in profituri prin speculatii.

Vom deveni globali, vom sti sa ne miscam pe pietele globale, inclusiv ca indivizi, si vom reveni la ceea ce numesc eu economie de proximitate.

Vom asista la formarea unor economii regionale. Vom incepe sa ne intoarcem inspre produse parasind zona serviciilor si vom investi mai mult in calitate decat in cantitate”, a conchis Dan Petre.

#capitalism, #criza, #economie privata, #ilie serbanescu, #nouriel roubini capitalism, #teorie karl marx capitalism, #varujan vosganian , #stiri Nouriel Roubini