Roubini: zona euro, salvata doar prin scaderea euro

Luni, 07 Iunie 2010, ora 00:37
1847 citiri
Roubini: zona euro, salvata doar prin scaderea euro

Deprecierea treptata a monedei unice spre paritate cu dolarul, anul viitor, ar putea salva uniunea monetara europeana prin refacerea competitivitatii unor state precum Grecia, Italia si Spania, a declarat Nouriel Roubini, profesor de economie la New York University care a prezis criza financiara, informeaza Mediafax.

"O devalorizare ordonata a euro este singurul lucru care va preveni destramarea uniunii monetare. In urmatoarele 12 luni, euro va merge spre paritatea cu dolarul, sau chiar mai jos", a afirmat Roubini intr-un interviu acordat la o conferinta de la Trento, Italia.

Cresterea economica este afectata de mai multi factori, cum ar fi masurile de austeritate bugetara si scaderea cotatiei actiunilor, astfel incat deprecierea euro ar putea fi insuficienta pentru prevenirea unei noi recesiuni, a aratat Roubini.

Euro a coborat vineri sub pragul de 1,2 dolari pe unitate pentru prima oara din martie 2006. De la inceputul acestui an, moneda unica s-a depreciat cu peste 16% in raport cu dolarul.

"Pentru ca Grecia, Spania, Portugalia si Irlanda sa ramana in uniunea monetara, singura cale de refacere a competitivitatii este un euro mai slab", considera economistul.

Liderii din zona euro au convenit, pe 2 mai, sa acorde Greciei un ajutor financiar de 110 miliarde de euro, in conditiile in care deficitul bugetar al acestui stat a atins anul trecut 13,6% din PIB, de peste patru ori limita admisa in UE. In plus, UE si FMI au convenit un program de 750 miliarde euro pentru sustinerea financiara a tarilor din zona euro.

Cele 16 state din zona euro vor inregistra, potrivit estimarilor Comisiei Europene, o crestere economica de 0,9% in acest an, dupa un declin de 4,1% in 2009. Economia elena se va contracta cu 3% in acest an si 0,5% in 2011, anticipeaza CE.

Tarile cu deficite bugetare mari vor fi nevoite sa ia masuri de ajustare fiscala, dar Germania ar trebui sa cheltuiasca mai mult si sa majoreze salariile, pentru a alimenta cererea in zona euro, considera Roubini.

"Germania isi poate permite sa acorde noi stimulente nu doar in acest an dar si anul viitor. Nivelul datoriei publice este mult mai mic in Germania decat in alte tari din regiune", a explicat el. Declinul euro va face Germania "extrem de competitiva", iar acest fapt justifica majorarea salariilor, a mai spus Roubini. 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#euro, #roubini, #scadere, #zona , #stiri Nouriel Roubini