Roubini: Trebuie sa cream obligatiuni ale zonei euro

Marti, 06 Septembrie 2011, ora 14:33
2067 citiri
Roubini: Trebuie sa cream obligatiuni ale zonei euro

Germania si Franta trebuie sa implementeze planuri de stimulare pentru scoaterea zonei euro din criza economica, dupa cum a declarat castigatorul Premiului Nobel, economistul Nouriel Roubini, intr-un interviu acordat cotidianului belgian L'Echo. In plus, trebuie sa exista o institutie supra-nationala obligatiuni ale zonei euro.

Roubini, care a participat luni la un semninar pe tema viitorului Europei, a declarat ca economia zonei are nevoie de o serie de stimuli pe termen scurt, de relaxarea politicii monetare si o recapitalizare a bancilor.

"Pe termen scurt, austeritatea pune o presiune enorma pe economia unei tari. Franeaza investitiile si consumul. Statele capabile sa adopte un plan de stimulare, cum ar fi Germania si Franta, trebuie sa mearga pe aceasta cale si sa evite austeritatea", a spus Roubini.

Economistul a adaugat ca este nevoie de infiintarea unei institutii supra-nationale care sa aiba ca scop prevenirea destramarii zonei euro.

Aceasta ar presupune si crearea de obligatiuni ale zonei euro sau triplarea fondului de salvare regional temporar de 440 miliarde de euro.

"Zona euro este in criza. Jumatate din statele de aici sunt in recesiune, bancile au probleme, iar presiunea pe datoriile suverane este in crestere", a mai spus Roubini.

"Modelul actual nu functioneaza. Trebuie formata o entitate supra-nationala care sa stabilizeze situatia financiara. Fara aceasta, zona euro se va destrama".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

România, în topul european al unui sector economic cheie. Producția a crescut mai mult decât în zona euro
România, în topul european al unui sector economic cheie. Producția a crescut mai mult decât în zona euro
Producţia industrială în UE şi zona euro a crescut în luna februarie 2024, comparativ cu luna ianuarie 2024, iar România se numără printre ţările membre cu cele mai importante creşteri...
#criza, #criza europa, #excludere zona euro, #obligatiune, #roubini, #roubini criza, #zona euro, #zona euro disparitie , #stiri Nouriel Roubini