Roubini: SUA este in pericol de o noua recesiune

Luni, 27 Septembrie 2010, ora 13:32
2366 citiri
Roubini: SUA este in pericol de o noua recesiune

Economistul Nouriel Roubini, profesor la New York University, avertizeaza ca exista o probabilitate ridicata ca Statele Unite sa intre intr-o noua recesiune, in timp ce perspectivele Japoniei sunt "anemice", situatia din cele doua economii fiind un risc pentru revenirea globala, transmite Bloomberg.

China, economia importanta cu cea mai puternica crestere, s-ar putea confrunta cu obstacole mai mari daca revenirea va frana in Statele Unite si in Europa, a declarat luni Roubini, la o conferinta la Kuala Lumpur.

Indicatorii privind PIB-ul Statelor Unite pe trimestrul al doilea ar putea fi revizuite in jos dupa cifrele "groaznice" din iunie de pe pe piata rezidentiala, a adaugat economistul poreclit "Dr. Doom" pentru prognozele sale pesimiste.

Masurile de austeritate menite sa reduca datoriile tarilor dezvoltate lovesc puternic in increderea consumatorilor si a firmelor, iar gospodariile din multe state cu economii importante se abtin de la cheltuieli, avertizeaza Roubini.

Economiile emergente ar putea fi nevoite sa se obisnuiasca sa se bazeze pe cererea interna pentru crestere, intr-o perioada grea pentru statele dezvoltate, a continuat el.

"Stim ca a doua jumatate a anului va fi mai rea decat prima, deoarece pachetele de stimulare se transforma treptat in austeritate. Principalul scenariu este o revenire anemica, dar nu resping o noua recesiune in Statele Unite", a aatat economistul.

Somajul apropiat de 10% din SUA afecteaza puternic increderea consumatorilor si limiteaza consumul, cel mai important motor al economiei. 

#masuri austeritate roubini sua recesiune revenire , #stiri Nouriel Roubini