Roubini: Sistemul financiar din Europa de Est este caracterizat inca de o fragilitate semnificativa

Vineri, 29 Ianuarie 2010, ora 13:02
2127 citiri
Roubini: Sistemul financiar din Europa de Est este caracterizat inca de o fragilitate semnificativa

Sistemul financiar din tarile baltice, Ungaria, Bulgaria si Romania este caracterizat inca de o fragilitate semnificativa, a declarat vineri reputatul economist Nouriel Roubini, citat de ziarul austriac Der Standard, preluat de Reuters.

"Cred ca situatia din tarile Europei Centrale si de Est ramane foarte fragila, cu unele exceptii. Sistemul financiar, povara datoriilor si in principal monedele supraevaluate continua sa fie o problema", a afirmat Roubini, unul dintre putinii economisti care au anticipat cu precizie criza financiara mondiala din ultimii doi ani, precizeaza Mediafax.

El a continuat aratand ca situatia din regiune nu este una omogena, Polonia si Cehia avand performante mai bune decat celelalte state.

"Dar este inca o fragilitate financiara semnificativa in tarile baltice, in Ungaria, Bulgaria si Romania", a spus economistul.

Bancile occidentale prezente in Europa Centrala si de Est se confrunta inca cu pierderi pe piata de credit din regiune, argumenteaza Roubini.

"Pana acum, problemele au fost limitate. Dar vor fi mai multe pierderi din credite in aceasta regiune", avertizeaza el.

Cele mai mari banci din regiune, dupa active, sunt UniCredit, Erste Bank si Raiffeisen International.

Roubini s-a mai referit, in interviul acordat Der Standard, si la tarile "de la periferia zonei euro", Portugalia, Italia, Grecia si Spania, despre care a afirmat ca au probleme mari nu numai cu deficitele bugetare uriase, ci si cu pozitia competitiva in raport cu alte economii.

"Pierd cota de piata in favoarea Chinei, fenomen care a inceput chiar inainte de criza. Salariile au crescut mai mult decat productivitatea. Aceste tari au nevoie de reforme structurale care sa conduca la mai multa productivitate si crestere", conchide economistul.af

 

#roubini, # sistem financiar, # probleme, # zona euro, # tari , #stiri Nouriel Roubini