Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Roubini: Marx a avut dreptate cu privire la autodistrugerea capitalismului

Roubini: Marx a avut dreptate cu privire la autodistrugerea capitalismului

Karl Marx, intemeietorul socialismului stiintific, a avut dreptate cu privire la autodistrugerea capitalismului, a declarat economistul Nouriel Roubini, intr-un interviu pentru cotidianul Wall Street Journal. 

"Karl Marx a sups-o bine. La un moment dat, capitalismul se poate autodistruge pentru ca nu poti transfera venituri dinspre forta de munca spre capital fara sa se inregistreze un exces de capacitate de productie si lipsa unei cereri agregate. Asta se intampla acum", a spus Roubini, potrivit Mediafax.

Marx, filozof, economist si publicist, este considerat intemeietorul teoriei socialismului stiintific alaturi de Friedrich Engels. In 1848, cei doi au scris Manifestul Partidului Comunist.


Economia nu-si poate reveni fara consum, insa acesta a fost afectat in ultimii ani.


"In ultimii 2-3 ani a avut loc o mare redistribuire a avutiei dinspre forta de munca spre capital, dinspre salarii catre profituri. Inegalitatea veniturilor si avutiei a crescut" , a spus Roubini.


El a aratat ca economia nu se regleaza singura. "Am crezut ca pietele functioneaza, dar nu este asa.


Fiecare firma vrea sa supravietuiasca, asa ca reduce costurile cu forta de munca si mai mult.


Costurile cu forta de munca sunt venitul salarial si consumul altuia. Din cauza asta este un proces autodistructiv", afirma Roubini.


Economistul american spune ca SUA nu se afla inca in aceasta situatie, insa pericolul este major.


"Cel putin in Germania au luat masuri pentru mentinerea locurilor de munca. In SUA nu credem in asa ceva si avem un somaj de 16%", a mai spus Roubini. Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 1919 ori