Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Nouriel Roubini: planurile de austritate, baza unei noi recesiuni

Nouriel Roubini: planurile de austritate, baza unei noi recesiuni

Criza datoriilor din Europa reprezinta a doua faza a crizei financiare mondiale, iar planurile de austritate avute in vedere pentru reducerea deficitelor pot pune bazele unei noi recesiuni, apreciaza Nouriel Roubini, profesor de economie la New York University, citat de publicatia Le Temps, informeaza Mediafax.

"Prin criza datoriilor din Europa intram in a doua faza a crizei financiare mondiale. Bineinteles, problema deficitului se poate rezolva pe parcursul timpului, insa, pana atunci, statele vor fi blestemate daca ataca si stigmanizate daca nu o fac", a afirmat Roubini.

Tarile a caror politica monetara este orchestrata de Banca Centrala Europeana nu-si pot "monetiza" datoriile, adica nu pot tipari bani pentru plata imprumuturilor, asa cum face SUA, a adaugat el.


Alternativa ar fi cresterea impozitelor si reducerea cheltuielilor publice, insa aceste masuri aduc, in cel mai bun caz, o revenire economica anemica, in forma de "U", cel mai pesimist scenariu fiind reintrarea in recesiune.


Totodata, Roubini pune sub semnul indoielii capacitatea Greciei de a implementa programele de austeritate promise, din cauza lipsei de determinare a autoritatilor, pe fondul protestelor populatiei.


"Solutia (problemelor zonei euro - n.r.) va veni prin punerea in aplicare a unor reforme structurale, insa rezultatul acestora se va face simtit dupa mai multi ani. Singurele optiuni ramase sunt iesirea statelor mai slabe din uniunea monetara sau deprecierea voita a euro", a precizat economistul.


El preconizeaza ca euro se va deprecia sub paritate in raport cu dolarul, probabil incepand cu anul viitor. 


Roubini este unul dintre putinii economisti care au anticipat corect dezvoltarea crizei financiare mondiale in urma prabusirii pietei ipotecare din Statele Unite.Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 1304 ori
Citeste mai multe desprecriza datorii roubinii