Germania, in pragul primei nationalizari bancare

Marti, 03 Februarie 2009, ora 10:22
1597 citiri
Germania, in pragul primei nationalizari bancare

Oficialitatile germane sunt din ce in ce mai preocupate de situatia bancii Hypo Real Estate, o banca de locuinte doborata de criza financiara.

Guvernul, dupa ce a oferit deja 40 miliarde de euro bancii sub forma unor imprumuturi guvernamentale, incearca sa pastreze banca pe linia de plutire, aceasta fiind foarte aproape de faliment, anunta Deutsche Welle.

Presiunea a crescut si mai mult cand, la sfarsitul saptamanii trecute, directorul bancii a declarat ca gaseste in continuare inprumuturi foarte problematice in registrele sale si ca este posibil sa solicite un ajutor complementar.

Ca urmare, in cercurile guvernamentale se vehiculeaza ipoteza preluarii bancii de catre stat. Pana in momentul de fata nu s-a facut nici o propunere oficiala in acest sens. Nationalizarea, insa, este o decizie foarte dificila in conditiile in care, in Germania, nu s-a mai intamplat nimic similar de la sfarsitul celui de-al doilea razboi mondial pana in prezent.

Temerile vehiculate public sunt legate de precedentul de anti-constitutionalitate care se creeaza, in conditiile in care statul este obligat prin lege sa aibe exclusiv detineri minoritare in companiile private.

Planul american de salvare a economiei naste controverse

Presedintele Rezervei Federale din Dalas, Richard Fisher, a avertizat ieri cu privire la sprijinirea economiei americane sub sloganul "Buy America" ("Cumpara America") ca poate duce la o forma de protectionism daunator pe termen lung, conform CNBC.

"Protectionismul functioneaza ca un drog pentru economie", a explicat Fisher. "Determina o ametire imediata care duce la moarte economica. Nu ne putem permite sa mergem pe drumul acesta".

Avertismentul vine pe fondul discutarii pachetului de masuri propus de presedintele Obama, in valoare de 825 miliarde dolari. Pe langa avertismentul cu privire la limbajul pe care legislatorii ar trebui sa-l foloseasca pentru a evita antagonizarea partenerilor comerciali traditionali ai Statelor Unite, Fisher a argumentat si in favoarea unei bune masuri intre avantajele imediate ale programului si efectele pe termen lung - indatorarea foarte ridicata, de exemplu.

Pareri pro-nationalizare, in Statele Unite

Laureatul premiului Nobel pentru economie in 2008, Paul Krugman, a declarat ca presedintele Obama nu ar trebui sa ezite sa nationalizeze bancile care au probleme si care solicita sprijinul statului, anunta Bloomberg.

"Daca contribuabilii platesc banii pentru salvarea bancilor atunci tot ei ar trebui sa fie aceia care detin aceste banci, cel putin pana in momentul in care se pot gasi cumparatori privati", a declarat acesta.

Opinia lui Krugman vine sa intareasca opiniile similare exprimate saptamana trecuta de catre Nassim Taleb si Nouriel Roubini, amandoi sustinand ca nationalizarile vor fi necesare pentru ca sistemul bancar american sa iasa din colaps.

Krugman a criticat planul de salvare al guvernului pentru faptul ca transfera riscurile bancilor catre cei ce platesc taxe si impozite si, in acelasi timp, de pe urma succeselor acelorasi banci urmeaza sa profite presedintii acestor institutii.

Vanzarile de diamante, in scadere

Vanzarile de diamante al Botswanei au scazut semnificativ anul trecut, conform datelor facute publice de catre Ministerul de Finante din aceasta tara. Vanzarile au scazut in 2008 la 28,9 milioane carate, ceea ce reprezinta o scadere cu 17 procente fata de anul precedent, informeaza Associated Press.

Sunt in scadere, de asemenea, si profiturile obtinute de pe urma vanzarii altor minerale, precum cupru si aur.

 

 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#banca, #criza, #germania, #locuinte, #nationalizare, #situatie , #stiri Nouriel Roubini