Dr. Doom: Romania nu va adera la zona euro in 2015

Joi, 26 Mai 2011, ora 14:40
2149 citiri
Dr. Doom: Romania nu va adera la zona euro in 2015

Poreclit Dr. Doom, analistul economic Nouriel Roubini, ne spulbera visele de aderare la zona euro in 2015. Romania nu va avea peste patru ani un cadru financiar si economic sanatos si ar risca soarta Greciei.

In opinia analistului, ar trebui sa asteptam pana in 2016-2017 pentru a intra in zona euro.

"Nu cred ca Romania va putea adera la zona euro in 2015 pentru ca nu cred sunteti pregatiti si cred ca este bine sa asteptati un an sau doi pentru a fi gata", a declarat Roubini, citat de NewsIn.  

"Trebuie sa asigurati un cadru economic si financiar sanatos. Daca nu este sanatos si veti intra in zona euro, asa cum s-a intamplat in cazul Greciei, veti avea necazuri, iar daca nu sunteti pregatiti, lucrurile se vor inrautati. Este drept ca daca aderati aveti parte de niste beneficii. Nu faceti cum a facut Grecia, asteptati un an sau doi pana cand sunteti in forma de care este nevoie. Masurile luate in vederea adoptarii euro sunt oricum bine venite", a mai spus analistul.

Ce s-ar intampla daca am adera in 2015?

Daca aderarea se va produce in 2015, presiunea asupra politicienilor pentru a continua reformele si a adopta masuri de austeritate va fi accelerata, considera Roubini.

"Este mai bine ca lucrurile sa fie parcurse cu pasi mici, dar siguri. Faceti acest lucru (n.r. aderarea la zona euro) cand sunteti pregatiti. Nu va pripiti. Nu conteaza daca sunteti afara (din zona euro, n.r.) sau inauntru, pentru ca succesul depinde de pasii pe care ii veti face", a precizat Roubini.

Analistul economic a adaugat ca exista tari europene care nu s-au alaturat zonei euro si care s-au descurcat, la fel cum exista exemple de tari care au aderat si au avut probleme.

In schimb, Presedintele Traian Basescu insista asupra pastrarii obiectivului de aderare la zona euro in 2015. Basescu crede ca aderarea ar reprezenta un "stimulent", dar ca urmeaza sa se stabileasca in 2014 daca obiectivul este fezabil.

La randul sau, premierul Emil Boc declara, la sfarsitul lunii aprilie, ca Romania isi mentine obiectivul de aderare in 2015 la moneda euro si anunta infiintarea unui comitet interministerial care sa monitorizeze indeplinirea conditiilor pentru trecerea la euro.  

#aderare zona euro, #adoptare euro, #criza grecia, #dr doom, #emil boc, #nouriel roubini zona euro, #traian basescu, #trecere euro 2015 , #stiri Nouriel Roubini