Criza economica, incotro?

Miercuri, 27 Mai 2009, ora 09:16
3223 citiri
Criza economica, incotro?

Redresarea economica este inca departe, sustin unii dintre cei mai mari economisti ai lumii, avand in vedere ca multe banci sunt inca insolvente, datoriile, atat ale companiilor si persoanelor fizice, cat si ale statelor, sunt imense si nu se fac investitii. 

Chiar daca prabusirea economica a inceput sa fie atenuata, in ultimul timp fiind si cateva semne de stabilizare, rata de contractie este, inca, destul de rapida.

"Cred ca economia se va contracta pana la sfarsitului anului, crescand de la minus sase la suta, la minus doi, nu la plus doi", a spus Nouriel Roubini, profesor la Universitatea New York si Scoala de Afaceri Stern, in cadrul unui forum despre criza economica, organizat de The New York Review of Books si PEN World Voices, referindu-se la economia Statelor Unite.

Anul viitor, cresterea nu va fi mai mare de 0,5 procente, ceea ce inseamna ca se va inregistra, in continuare, o contractie, fara a se ajunge pe plus.

Potrivit lui Niall Ferguson, specialist in istoria economiei si profesor la Universitatea Harvard, problemele din sistemul financiar au aparut in august 2007, cand era clar ca multe institutii bancare erau aproape insolvente, daca ar fi fost examinate cu atentie.

Insa, la acea vreme, toata lumea era in "stare de negare", care a durat pana in septembrie anul trecut, cand Lehman Brothers si-a declarat falimentul.

"Dupa faliment, sistemul financiar si-a incetat functionarea si am fost nevoiti sa-l sustinem in viata artificial. In acelasi timp, socul financiar a avut un impact major asupra economiei reale, care a intrat in cadere libera, la nivel mondial", a spus George Soros.

"Un aspect important este ca sistemul financiar s-a prabusit sub propria sa greutate. Acest lucru a contrazis vederile despre pietele financiare, care sustineau ca sunt echilibrate si nu pot fi deranjate decat de forte din afara. Astfel, avem de-a face nu numai cu decaderea sistemului financiar, dar si cu destramarea unei teorii general acceptata", a adaugat Soros.

Una dintre cele mai mari probleme o reprezinta datoriile, este de parere economistul Paul Krugman, castigator al Premiului Nobel. Doar datoriile gospodariilor americane se ridica la 13 trilioane de dolari, cifrele fiind la fel de mari si pentru celelalte tari din lume.

Spre deosebire de trecut, insa, oamenii au inceput sa faca economii, nivelul acestora ajungand, in SUA, la 4%.

"Economiile ar trebui sa se transforme in investitii, insa nu exista cerere. Piata imobiliara s-a prabusit, nu doar in Statele Unite, dar si in mare parte din Europa. Multe companii nu au acces la capital, din cauza crizei din sistemul financiar. Astfel, investitiile scad cu 40 de procente anual", a spus Krugman.

Cum poate fi redresata situatia?

Potrivit economistilor, trebuie sa exista atat o relaxare monetara, cat si una fiscala, ambele avand scopul de a stimula cererea si de a deschide, din nou, piata creditelor. "Singurul lucru care poate sustine economia, pentru moment, este reprezentat de cheltuielile fiscale ale guvernului", a spus Nouriel Roubini.

Totusi, politicile fiscale nu pot rezolva problemele legate de credit. In anii urmatori, se vor adauga inca noua trilioane de dolari la datoriile publice ale SUA, dupa ce autoritatile au preluat datoriile de la companii si sistemul financiar. "La un moment dat, bilantul guvernului se va rupe si, daca se intampla asa ceva, va fi un dezastru. Avem nevoie de stimuli fiscali pe termen scurt, insa trebuie sa ne ingrijoram de sustenabilitate pe termen lung", a adaugat Roubini.

De asemenea, George Soros crede ca injectarea de capital este decizia corecta pentru moment. "Partea interesanta este ca ceea ce trebuie sa facem pe termen scurt este exact opusul a ceea ce trebuie facut pe termen lung", a spus Soros.

Cand piata creditelor se prabuseste, singura sursa credibila de bani este statul, insa, pe masura ce injectezi capital in economie, trebuie tipariti bani cat de repede posibil, ceea ce duce la cresterea datoriilor nationale. Dar, odata ce aceasta strategie are succes, furnizarea de bani trebuie tinuta in frau, crede omul de afaceri.

"Pana acum, politicile aplicate au ramas in urma evenimentelor. Dar, odata cu o moderare a scaderii, sper ca politicile sa ajunga la zi. Confuzia a reiesit din faptul ca autoritatile au intarziat in recapitalizarea bancilor", a spus Soros.

Pe de alta parte, Paul Krugman este de parere ca ar trebui sa reducem rolul sectorului financiar in economie. "In perioada de varf, 41% din veniturile din economie proveneau din sistemul financiar. Nu avem nici un motiv sa credem ca a reiesit ceva productiv, drept rezultat", a spus economistul.

"Avem nevoie de un sistem bancar plictisitor, din nou. Sistemul financiar puternic s-a dovedit a fi destructiv si trebuie reglementat", a adaugat Krugman.

Insa, pe masura ce liderii din sistemul financiar au capatat mai multa putere, s-au infiltrat si in politica, adica exact domeniul de unde ar fi trebuit sa apara reglementarile. "Faptul ca nu au existat reglementari serioase au crescut sistemul financiar, care a condus nereguli si mai mari, iar acest lucru a condus la acest monstru, care a inghitit economia mondiala", a incheiat Krugman.

 

#criza, # economie, # faliment, # sistem financiar, # datorii , #stiri Nouriel Roubini