Criza datoriilor se extinde. Cine urmeaza dupa Grecia si Irlanda?

Vineri, 26 Noiembrie 2010, ora 10:10
2415 citiri
Criza datoriilor se extinde. Cine urmeaza dupa Grecia si Irlanda?

Dupa ce problemele Greciei si Irlandei au dat peste cap orice estimari privind economia zonei euro si iesirea din criza, este randul Portugaliei si Spaniei sa ingrijoreze pietele. Amenintate de o criza a datoriilor sunt, de asemenea, Italia si Franta. 

Anuntul privind o posibila interventie din partea UE si FMI pentru a usura povara datoriei irlandeze se pare ca nu a linistit investorii, care vad un efect de domino cu privire la acese probleme.

Portugalia, in prima linie

In Portugalia, nici macar asigurarile premierului nu inspira credibilitate oamenilor de afaceri, cu toate ca, spre deosebire de Irlanda, Lisabona nu se confrunta cu nicio criza majora a sectorului bancar sau cu un balon imobiliar.

"Nu exista nicio relatie intre Portugalia si Irlanda", a spus Jose Socrates, premierul socialist portughez.

Dar Portugalia se confrunta cu un model de crestere economica nesustenabila si cu o lipsa de competitivitate. Timp de 10 ani, tara a inregistrat o crestere lenta, iar pietele sunt sceptice cu privire la capacitatea Guvernului de a reduce deficitul bugetar de la 9,3% in 2009, la 7,3% pana la sfarsitul anului.

Preocuparea s-a nascut si ca urmare a perspectivelor sumbre privind anul 2011. In momentul in care majoritatea masurilor de austeritate vor intra in vigoare, tara ar putea plonja in recesiune. In aprilie-iunie, refinantarea unor imprumuturi in valoare de 9,46 de miliarde de euro va fi un test, scrie Le Point.

Spania, la marginea recesiunii

Guvernatorul Bancii Spaniei recunoaste ca efectele crizei irlandeze "s-au extins rapid" pentru tarile aflate la periferia zonei euro si se fac "simtite" la nivelul datoriei spaniole. Pentru Mercier Thibault, specialist in probleme PIGS (Portugalia, Irlanda, Grecia, Spania) de la BNP Paribas, Madridul este departe de a intra in incapacitate de plata, desi in 2009 datoria sa a ajuns la 53,2% din PIB.

Cu toate acestea, indoielile despre capacitatea guvernului de a diminua deficitul care a crescut in 2009 la 11,2% din PIB persista. Si toate acestea in timp ce se asteapta ca economia Spaniei sa cunoasca recesiunea atat in 2010, cat si in 2011.

In ceea ce priveste planul de austeritate, acesta ar putea sa cantareasca mult asupra dinamicii economice a tarii. Ipoteza unui apel de ajutor din partea Spaniei i-a speriat pe europeni, desi dimensiunea acestuia nu are nimic de-a face cu Grecia si Irlanda. Si asta in conditiile in care PIB-ul spaniol are o pondere de aproape 12% din PIB-ul zonei euro. Daca Spania va ajunge si ea sa ceara sustinere economica, exista riscul ca fondul european de sprijin sa nu fie suficient.

Mari temeri pentru Italia

Pentru economistul canadian Robert Mundell, Italia reprezinta "cea mai mare amenintare" pentru moneda unica europeana. Castigatorul premiului Nobel pentru economie se teme ca datoria publica a peninsulei, care a ajuns la aproximativ 116% din PIB in 2009 (aproximativ 1,800 miliarde de euro), ar putea crea mari dezechilibre in zona euro.

Dupa Portugalia si Spania, Italia este urmatorea pe lista, este de parere si Antonio Garcia Pascual, economistul responsabil pentru Europa de Sud la Barclays Capital din Londra. In conditiile in care deficitul tarii a ajuns la 5% din PIB in 2009, in lipsa unui plan real de revitalizare a economiei, amploarea datoriei va creste.

Franta, un bun camarad de suferinta

Analistii ceva mai pesimisti sustin ca Franta nu va scapa de efectul de domino al crizei datoriei din zona euro. Aceasta varianta nu este exclusa nici de economistul american Nouriel Roubini, care a anticipat criza subprime. Potrivit acestuia, starea finantelor publice din Franta nu este cu mult mai buna decat cea a tarilor aflate la periferia UE, insa nu sunt nici chiar in acelasi punct.

Franta are insa, in continuare, un rating AAA, cel mai mare posibil dat de catre agentiile de rating, ceea ce este incurajator. Reforma sistemului de pensii poate fi, de asemenea, considerata un semnal pozitiv pentru piata cu privire la capacitatea Frantei de a incepe reducerea datoriei sale pe termen mediu.

In programul francez de finante publice pentru perioada 2011-2014, Guvernul spera sa inverseze tendinta ascendenta din 2012: de aceasta data, datoria este de asteptat sa ajunga la un record de 87,4% din PIB, apoi sa inceapa sa scada lent.

Guvernul roman da cu o mana, dar ia cu doua, mai ales ca vrea sa creasca taxele din nou in 2025
Guvernul roman da cu o mana, dar ia cu doua, mai ales ca vrea sa creasca taxele din nou in 2025
Guvernul a aprobat o schema de ajutor de stat pentru activitati productive si pentru industria prelucratoare, o schema mult asteptata pentru mediul de afaceri, in valoare de 500 de milioane de...
Încă o veste proastă pentru economia României: Economia germană va stagna în 2024!
Încă o veste proastă pentru economia României: Economia germană va stagna în 2024!
Economia Germaniei va stagna în 2024, potrivit ultimelor prognoze realizate de cele mai importante institute economice germane. Estimările privind evoluția PIB în Germania au fost revizuite...
#criza, #datorii, #grecia, #irlanda, #economie, #zona, #euro , #stiri Nouriel Roubini