Bancile centrale isi sacrifica independenta pe altarul crizei economice

Luni, 09 Februarie 2009, ora 14:32
1458 citiri
Bancile centrale isi sacrifica independenta pe altarul crizei economice

Criza financiara globala a fortat guvernatorii bancilor centrale din intreaga lume sa renunte la pretuita lor independenta. Sa o recastige nu va fi deloc usor.

Miza este mare. Mai mult de un simplu principiu este in joc. Pentru mai bine de un sfert de secol, bancile centrale au luat masuri dure si au adoptat politici nepopulare pentru a tine in frau inflatia, informeaza Bloomberg.

Din nefericire, cea mai grava calamitate economica din 1930 si pana astazi a lasat pentru oameni ca Ben S. Bernanke, Mervyn King si Masaaki Shirakawa, prea putine alegeri independente. Acestia au o singura optiune: Alegerea politicilor fiscale in functie de ceea ce isi doresc noii sefi de stat.

In aceste conditii, marii finantisti ai lumii actioneaza oricum numai dupa bunul plac nu.

"Liniile dintre bancile centrale si guverne devin din ce in ce mai confuze. Inflatia este calea care opune cel mai putin rezistenta, insa este una periculoasa", a declarat Nouriel Roubini, economist al Universitatii din New York.

Ministrii de finante si guvernatorii bancilor centrale din G7 vor discuta despre ce atributii mai au, pe 14 februarie la Roma. Acestia vor analiza si subiecte legate de prabusirea pietelor de credit care au spart politicile monetare traditionale.

 

 

#banci, # independenta, # inflatie, # criza, # piete credit, # prabusire , #stiri Nouriel Roubini