Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Al doilea picior al crizei creditului international

Al doilea picior al crizei creditului international

Acum un an de zile, bursa de pe Wall Street atingea maxime istorice si nimeni nu-si putea inchipui ca se vor pierde miliarde si miliarde de dolari din buzunarele investitorilor. Lehman Brothers a dat faliment si si-a pierdut fratii, Merrill a fost linsat, Bear Sterns este in hibernare. Multe locuri de munca au fost pierdute. Consumatorii au stopat consumul si comunitatea globala sufera. Un spectru sumbru, NU ?

 Acum, in zilele noastre, oficialii guvernamentali si cei de pe Wall Street se chinuie inca sa rezolve ceea ce tot ei au distrus mai demult, fie prin introducerea in sistemul bancar a sute sau mii de miliarde de dolari pentru redresarea unei situatii de criza fara precedent, fie prin reducerea ratelor dobanzilor de referinta sau alte masuri de politica monetara extrema. Pe de alta parte tarile din UE incearca sa se miste mai repede prin promovarea unui plan de ajutorare financiara a tarilor aflate in nevoie stringenta.


Cu toate acestea efectele acestor eforturi financiare nu sunt vizibile/palpabile deoarece americanul de rand este inca strans cu usa de un somaj majorat, de cresterea preturilor si de inrautatirea conditiilor de creditare a imprumuturilor facute pentru casa sau alte bunuri. In aceste conditii dure, mai mult decat palpabile, este firesc ca investitorii sa-si piarda increderea intr-un sistem financiar si de creditare deficitar.


Analistii vremurilor de criza

Este adevarat ca unul dintre cei mai cunoscuti economisti ai vremurilor de criza, l-am citat pe Nouriel Roubini, poate unul dintre cei mai audiati in aceste momente, a sesizat inca din anul 2006 despre impactul major al unei crize mondiale a creditului insa nimeni nu l-a ascultat. Acelasi economist sesizeaza impactul asupra omenirii ce va fi creat de o recesiune globala si de lunga durata si ca de obicei nimeni nu-l va asculta, mai ales acum in preajma alegerilor.

Cum bursa noastra importa tot ce este mai rau de pe bursele straine putem sa ne asteptam in continuare la un mers in paralel al actiunilor BVB comparativ cu al celorlalte piete de capital, mai ales pe scadere.


Pana si Evan Hank Paulson, trezorierul SUA si apoi Ben Bernanke, guvernatorul FED au trecut in anul 2007 de la o mascare/negare periculoasa a acestei crize, la o recunoastere tardiva si la fel de periculoasa in anul 2008 cand deja increderea americanilor in institutiile statului este puternic deteriorata.  


Iata ca, dupa ce a tot facut infuzii financiare si a redus rata dobanzii de referinta de la 5,25% din 18 septembrie 2007, la cea actuala de 1%, politicienii FED incearca inca odata sa foloseasca tot arsenalul pentru a da inca un impuls creditului (acelasi lucru s-a mai intamplat in 2003 si 2004, dar si cu 45 de ani in urma, in 1958 pe timpul lui Dwight Eisenhower - vezi sursa grafic: federal reserve government).


Economistii cred ca FED a fost pregatit sa reduca inca odata rata dobanzii cu 0,5% profitand mai ales de infuziile anaterioare masive si de cresterea indicelui Dow cu peste 880 puncte intr-o singura zi, acest salt zilnic fiind al doilea din istoria acestuia. Totusi dupa unele comentarii se pare ca investitorii nu mai au incredere in acest gen de masuri.


Predictiile lui Roubini vin sa completeze scena crizei actuale prin faptul ca sute de fonduri hedge ies si vor iesi de pe pietele de actiuni din nevoia de cash pentru efectuarea unor returnari masive si care pot genera o panica globala a vanzarilor. Pe undeva, oscilatiile down/up ale indicilor americani foarte puternic speculative din ultimele 3 zile vin sa sustina aceste preziceri.    


La inceput a fost slabiciunea sistemului bancar - primul picior al crizei creditului

Desigur ca unii cititori se vor intreba de unde pana unde o criza a creditului si aceasta trebuie sa aiba doua picioare. Este ca si cum am spune ca avem o criza consolidata asezata deja pe doua picioare, primul fiind construit, iar al doilea este inca la inceputuri, in faza de creatie.


Asa ca pe de o parte, avand in vedere evolutia crizei creditului, putem spune cu certitudine ca PRIMUL PICIOR al a acestei crize globale a fost marcat prin evenimente catastrofice, in care oamenii au spus ca acesta este un minim (BOTTOM), iar brokerii autohtoni recomandau acumulari spunand ca sunt preturi cu care nu te mai intalnesti a doua oara.

Asa au spus dupa falimentul Bear Sterns, apoi dupa caderea lui Fannie si Freddie, la fel dupa AIG, dar mai ales dupa amanarea planului de sprijin financiar de 700 mld. dolari de catre Congresul american. Iata cum de fiecare data a fost un minim si niciodata acesta nu a fost atins.  


De ce ? In primul rand pentru faptul ca oficialii au fost surprinsi nu de criza in sine (cred ca se asteptau la asa ceva) ci de neputinta specialistilor demonstrata pe parcurs privind estimarea adevaratei dimensiuni, dar mai ales profunzimi a crizei, atat ca extindere locala, regionala, dar mai ales globala. In al doilea rand a faptului ca interventia a fost tardiva, care nu au rezolvat cauza ci efectul acesteia.

Din aceste motive multe masuri au fost inadecvate situatiei, iar asteptarile investitorilor au fost inselate. Astfel foarte multi bani au fost absorbiti de aceeasi gaura NEAGRA a crizei creditului, iar rezultatele nu au putut fi observate.


Asa ca efectele actuale ale crizei creditului au inceput sa patrunda treptat si profund si in economia reala ale carei rezultate se vor vedea de aici inainte. Pana acum am avut PRIMUL PICIOR al acestei crize, unul foarte BOLNAV, al carui diagnostic sau doctor inca nu s-a descoperit.    


Urmeaza al doilea picior al crizei creditului - recesiunea economica globala

Mai trebuie adaugat ca acest prim picior s-a incheiat foarte negativ pe toate pietele de capital straine, imaginea acestora fiind prezentata in graficul alaturat. Putem constata ca anul 2008 este unul cu scaderi foarte abrupte pornind de la 40%-50% la bursele din Anglia, Australia, SUA, Spania, pana la peste 70% la bursele din Islanda, Rusia, Irlanda, Peru, Vietnam.

Desigur ca la aceasta imagine vom adauga declinul foarte puternic al BVB, care a inregistrat una dintre cele mai mari deprecieri din zona (88% la indicele BET-FI).


Asa ca stirile si masurile actuale nu pot face decat un singur lucru inainte de alegeri, adica "nu pot crea sau schimba trendul dominant din piata, ceea ce inseamna ca piata va continua o buna perioada sa fie una BEAR."


Probabil ca noile alegeri din SUA de pe 4 noiembrie vor aduce pe tapet ceva modificari esentiale, insa ne punem intrebarea, daca timpul in care primul picior al crizei creditului a devenit rau a fost de cca. 12 luni, oare ce se va intampla cu al doilea picior odata intrati intr-o recesiune economica globala ? Si in aceasta privinta primele semnale sunt tot de rau augur : recesiune in Islanda, Franta, Spania, ... urmeaza probabil si alte tari.


Asa ca nu stim cat de jos poate merge economia si piata ? Poate fi mai rau sau mai putin rau si toata lumea stie ca acest lucru depinde de politicile administratiei noului presedinte. Ori asa cum rezulta din sondaje se pare ca un viitor presedinte de incredere este Barack Obama, iar in mod sigur piata va reactiona corespunzator in acele momente.

Este bine de inteles ca intr-un stat democratic politica este condusa de economie, piata si nu invers. In schimb la noi cred ca acest act va fi invers multa vreme, adica politica conduce economia, dar si piata de capital, atat cat este ea reprezentata.


In final, ramane ca ISTORIA sa ne spuna unde se va incadra perioada actuala in cadrul evolutiei sale ciclice, insa sunt convins ca momentele actuale de criza vor fi depasite. Trebuie doar ca cineva, un doctor BUN, sa amputeze cele doua picioare ale crizei creditului pentru ca situatia sa se schimbe in bine. Pana acum, insa, nu am observat ca ar fi cineva in stare s-o faca si ma intreb unde va apare aceasta persoana, dar mai ales cand va apare ?  Voi stiti ?

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 5756 ori