Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Roubini avertizeaza cu privire la reducerea masurilor de stimulare a economiei SUA

Roubini avertizeaza cu privire la reducerea masurilor de stimulare a economiei SUA


Strategia Rezervei Federale a SUA (Fed) pentru retragerea masurilor de stimulare a economiei ar putea fi periculoasa si ar putea conduce la instabilitate financiara, au avertizat intr-un studiu comun, economistul Nouriel Roubini si specialistul in stiinte politice Ian Bremmer.

Conducerea Fed incepe marti o sedinta de politica monetara care se va derula pe parcursul a doua zile. Masurile bancii centrale americane includ o rata cheie apropiata de zero si achizitii de obligatiuni, care trebuie sa scada dobanzile la imprumuturile pe termen lung.

"Stim cum s-a terminat flimul trecut si am putea avea parte de o continuare. Economia reala si piata muncii slabe, impreuna cu indatorarea ridicata, sugereaza o nevoie de retregere lenta a masurilor monetare de sustinere a economiei. O retragere lenta risca sa creeze o bula speculativa a imprumuturilor si activelor la fel de mare ca precedenta, daca nu cumva chiar mai mare", au scris cei doi intr-un raport publicat in revista Institutional Investor, preluat de CNBC.

Roubini, cunoscut ca Dr. Doom pentru prognozele economice pesimiste, si Bremmer, presedinte al firmei de consultanta si cercetare Eurasia Group, au afirmat ca riscurile reale la adresa economiei mondiale sunt ignorate.

"Unii considera ca SUA pot amana deciziile dificile, europenii se vor descurca, iar China isi poate reechilibra fara probleme economia, in timp ce focurile din Orientul Mijlociu se vor stinge singure. Acestea sunt iluzii periculoase. Convulsiile ultimilor cinci ani au aparut din probleme structurale - financiare, economice si politice - care nu au fost complet rezolvate", noteaza cei doi.

Pietele financiare globale s-au concentrat in ultimii cini ani asupra unor riscuri precum criza financiara sau posibila destramare a zonei euro, insa acestea nu sunt principalele pericole, avertizeaza Roubini si Bremmer.

Printre pericolele cele mai mari se numara incetinirea cresterii economice in tarile cu economie emergenta si implementarea lenta a reformelor de catre guverne. Relatia dintre SUA si China va fi cheia urmatoarei perioade, insa nu a fost tratata ca prioritara de niciuna dintre cele doua parti.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Mediafax
Articol citit de 1852 ori