Nouriel Roubini avertizeaza: Repetam aceleasi greseli. Dupa bum urmeaza criza!

Marti, 16 Decembrie 2014, ora 14:10
4173 citiri
Nouriel Roubini avertizeaza: Repetam aceleasi greseli. Dupa bum urmeaza criza!
Foto: PBS

Reputatul economist Nouriel Roubini priveste cu indoiala redresarea rapida a economiei din zona euro. In opinia sa, constructiei politico-economice de pe continent ii lipsesc inca destul de multe atuuri pentru a se putea prezenta drept o Uniune.

"Profetul crizelor" sustine ca suntem pe punctul de a repeta aceleasi greseli facute in ultimul deceniu, care au dus la o crestere sustinuta urmata de o contractie rapida.

"Raportat la un orizont de timp de 24 de luni, riscul de a vedea un bum economic, urmat de o criza (boom and bust - eng.) nu este luat in considerare in mod serios de piete... Repetam aceleasi greseli din ultimii zece ani", sustine cel supranumit Dr. Doom.

Intr-un amplu interviu acordat publicatiei The Octavian Report, Roubini pune in balanta plusurile si minusurile Uniunii Europene, dar si pe cele ale conservatoarei politici monetare adoptate de Banca Centrala Europeana.

Riscul fragmentarii Uniunii, diminuat

In opinia lui Roubini, odata depasit varful de criza reprezentat de prabusirea succesiva a economiei din Grecia si caderea economiilor Frantei si Spaniei, riscul de divizare a Uniunii Europene s-a redus considerabil, gratie interventiei presedintelui BCE, Mario Draghi si a sintagmei "orice ar fi", folosita de acesta in discursul sau.

Tranzactiile monetare directe si Mecanismul European de stabilitate, crearea unui sistem bancar unitar, adoptarea masurilor de austeritate fiscala si, in final, revenirea pe crestere economica pot fi trecute la capitolul beneficii inregistrate in ultimii ani in zona euro.

In acelasi timp insa, pericolul continua sa pandeasca la periferia zonei euro, unde ritmul lent de aplicare a reformelor, dezechilibrul inregistrat in evolutiile economice din diverse tari si rata somajului in crestere din Grecia si Spania, in special in randul tinerilor, sunt elemente care nu vor putea fi ajustate curand. Dar acestea, la fel ca si cresterea gradului de indatorare pe fondul unui Produs Intern Brut in stagnare, reprezinta un motiv de ingrijorare pe termen mediu, sustine Roubini.

Problema competitivitatii economice nici nu a intrat in discutie in multe dintre aceste tari, iar simpla reducere a deficitului balantei comerciale prin limitarea puterii de cumparare a populatiei in anii de criza nu reprezinta un criteriu demn de luat in seama. Restabilirea competitivitatii pe pietele externe si eliminarea disfunctionalitatilor evidentiate de testele de stres din mediul bancar nu se pot infaptui pe fondul pericolului deflationist care apasa zona euro.

BCE, mereu cu un pas in urma

Roubini crede ca BCE va recurge la largirea spectrului de polici monetare in curand, dar, ca un facut, institutia condusa de Mario Draghi are renumele de a aplica masuri prea reduse, prea tarzii si prea lente, iar in acest caz schimbarea tacticii ar putea sa vina prea tarziu. Aceasta si pentru ca politica de austeritate a extenuat tarile de la periferia zonei euro, iar noile alegeri europarlamentare au adus in prim plan reprezentantii unor formatiuni cu tendinte anti-euro si anti-UE.

Evolutia in viitorul apropiat nu va inregistra evenimente alarmante, dar nu acelasi lucru se poate afirma si despre perspectiva convulsiilor politice din Europa de peste 3-4 ani, considera Nouriel Roubini.

Un prim semnal ar putea sa il reprezinte aparitia tensiunilor intre statele din nucleul puternic al zonei euro si cele periferice, cum sunt Italia sau Grecia, unde riscul inlocuirii actualei puteri cu reprezentantii unor formatiuni antieuropene este crescut. Exista si pericolul ca locuitorii Regatului Unit sa decida iesirea din cadrul UE, si chiar fara a fi parte a zonei euro, Marea Britanie poate destabiliza in acest fel evolutia economica a Europei.

Soarta euro se decide dupa 2020

Mentinerea monedei unice europene depinde insa si de alti factori decat cei ai performantei economice. Roubini considera ca soarta euro va fi clara abia dupa 2020, pana atunci UE avand termen limita pentru implementarea unei politici comune fiscale, bancare si a unui sistem politic unitar care sa raspunda asteptarilor cetatenilor europeni.

Este o adevarata provocare in conditiile in care marile puteri din interiorul UE, Germania si Franta, vor trebui sa treaca pana atunci si prin purgatoriul unui nou set de alegeri parlamentare interne, programate pentru 2017.

#Roubini previziuni zona euro, #Roubini criza zona euro, #Roubini masuri zona euro , #Economist