Ce spune Roubini despre Rusia, China si criza ce paste iar Occidentul

Miercuri, 17 Decembrie 2014, ora 07:30
6377 citiri
Ce spune Roubini despre Rusia, China si criza ce paste iar Occidentul
Foto: Wikimedia Commons

Nici nu a apucat economia globala sa faca primii pasi de redresare dupa socul inregistrat in urma cu 6 ani si "profetul crizelor", economistul Nouriel Roubini revine cu un nou semnal de alarma.

O noua analiza asupra economiei globale, facuta de omul care a prezis criza economica din 2008, evidentiaza punctele vulnerabile de pe fiecare continent in parte.

"Privind intr-un orizont de doar 24 de luni de acum inainte pot spune ca riscul de a avea un nou boom economic si o noua prabusire este subestimat pe toate pietele. Repetam aceleasi greseli pe care le-am facut si cu un deceniu in urma", a afirmat Roubini, intr-un interviu acordat publicatiei The Octavian Report.

China, pericolul evident

Intr-o prima faza, soarta economiei globale este strans legata de rezultatele economice ale Chinei.

"Sunt ingrijorat de faptul ca toata lumea subestimeaza scaderea nivelulului de crestere economica in China", anunta Roubini.

Fara a fi unul dintre partizanii viziunii catastrofale care prevad incetinirea motoarelor economiei chineze pana la un dramatic procent de 3% sau 4%, Roubini se arata destul de sceptic asupra potentialului economic al acestei tari.

O crestere economica de 7,5% prevazuta pentru acest an pentru economia Chinei este contestata de "profetul crizelor", acesta optand pentru un mult mai realist prag de 7% in acest an si o crestere economica de 6% pentru 2015, pastrand un trend descendent si in 2016.

Problemele Chinei sunt strict legate de sistemul financiar, in special de existenta unui sistem alternativ bancar, care sugruma bancile conventionale, cresterea riscului legat de efectul de levier, existenta unui numar mare de active neperformante si investitii prost directionate, care fac din China o adevarata cutie a Pandorei pe plan economic.

Europa, la mana Rusiei

Situatia tensionata din Ucraina si conflictul Occident-Rusia derulat dupa toate regulile "razboiului rece" continua sa ameninte stabilitatea zonei euro, orice escaladare a acestuia putand arunca Europa in recesiune.

Reactia pietelor la tensiunile existente deja intre Vestul Europei si Moscova, precum si o eventuala intrerupere a livrarii de gaze naturale din Rusia catre Uniunea Europeana, pot declansa pe loc recesiunea.

Europa este la un soc distanta de acest pericol, iar acesta poate fi provocat prin sistarea alimentarii cu gaze sau scumpirea acestora.

Riscuri americane

Anuntata revenire la dobanzi avantajoase pentru obligatiunile pe termen lung emise de guvernul federal al Statelor Unite are in spate o serie de riscuri pe care Roubini nu vrea sa le ingnore, in special atunci cand vine vorba de componenta recenta a Comitetului Federal pentru operatiuni de piata, care ar trebui sa duca dobanzile din sistem spre zona neutra de 4%.

In ultimii ani, cei 12 membri ai comitetului au vorbit pe voci diferite si despre seturi de politici monetare diferite, iar alarma s-a transmis in piata.

Exista si riscul ca masurile de normalizare a dobanzilor sa fie implementate prea rapid, desi initial se anuntase atingerea pragului de 4% abia in 2018. Riscul ar fi ca masura sa duca la un nou boom in piata, care sa se sparga brusc in fata tuturor.

Riscul pietelor emergente

Cinci dintre pietele emergente ale lumii - India, Indonezia, Brazilia, Africa de Sud si Turcia - vin cu o zestre paguboasa unanim recunoscuta in randul analistilor economici: deficit de cont curent, deficit bugetar, crestere economica in regres, inflatie peste nivelul prognozat.

Celor 5 state, recunoscute in pietele internationale ca "cele 5 fragile", Roubini le adauga inca un set de 6 economii care se pot transforma in capcane pentru intreprinzatori: Ucraina, Rusia, Ungaria, Argentina, Venezuela si Tailanda. Fiecare dintre acestea isi are propriul cocktail exploziv de tare economice si politice, care ar putea destabiliza pietele internationale.

Speranta vine de la alte piete emergente plasate in aceleasi regiuni ale globului care intre timp si-au consolidat sistemele economice si politice la un nivel competitiv - Cehia, Polonia, Slovacia, Mexic, Peru, Chile, Columbia, precum si Kenya, Nigeria, Angola si Mozambic reprezinta statele vazute de Roubini ca fiind zone de siguranta pentru investitori.

#Roubini previziuni Europa, #Roubini previziuni Rusia, #Roubini analiza piete emergente , #Economist