Roubini suna alarma: Brexit poate insemna inceputul sfarsitului pentru UE

Luni, 11 Aprilie 2016, ora 13:20
13550 citiri
Roubini suna alarma: Brexit poate insemna inceputul sfarsitului pentru UE
Foto: Wikimedia

Economistul Nouriel Roubini, cunoscut si ca Dr. Doom, iese din nou la rampa pentru a atrage atentia asupra pericolului reprezentat de posibilitatea iesirii Marii Britanii din Uniunea Europeana.

Roubini crede ca alegerea Brexit va declansa un val de miscari de independenta in interiorul UE, fapt care ar putea pava drumul catre desfiintarea proiectului comun european, anunta IB Times.

Inceputul sfarsitului

"Va genera un val de incertitudine, nu doar in legatura cu Marea Britanie, ci cu intreaga Uniune Europeana. Ar putea fi inceputul sfarsitului pentru UE", a argumentat Roubini intr-un interviu acordat agentiei Bloomberg.

Pentru Nouriel Roubini, primele pericole rezida in reluare demersurilor de independenta din partea Scotiei, in accelerarea procesului similar din Catalonia, ca si in provocarea Grexit-ului, o varianta luata in calcul deja de trei ori si chiar votata de greci in cadrul referendumului din vara anului trecut.

Impactul ar putea fi insa mult mai larg, considera economistul, care ofera exemplul Suediei, tara membra UE, dar care a refuzat sa se alature grupului de 19 state din zona euro.

Voci la unison

Avertismentul dat de Nouriel Roubini completeaza o serie de alte mesaje similare transmise de liderii politici si de economistii din fruntea institutiilor europene.

"Nu exista un plan B, ci doar planul A. Marea Britanie va ramane in cadrul UE ca un membru activ si constructiv al Uniunii", a anuntat, in luna februarie, presedintele CE, Jean Claude Junker.

Presedintele Bancii Centrale Europene, Mario Draghi, a avertizat si el ca o iesire a Marii Britanii din Uniune va destabiliza moneda unica europeana, chiar si in ciuda faptului ca insularii au ramas fideli lirei sterline.

"Brexit va avea implicatii de natura sistemica, iar acestea nu vor avea un efect pozitiv asupra uniunii monetare europene", a apreciat seful BCE.

Pana si economistii din Regatul Unit se arata ingrijorati de impactul pe care il va avea separarea Marii Britani de UE.

Intr-un sondaj facut de London School of Economics, 9 din 10 economisti din universitatile britanice afirma ca o decizie pro-Brexit va starni incertitudine in piete si o serie de riscuri majore pentru economia tarii.

In ciuda avertismentelor, britancii sunt impartiti in privinta votului pe care trebuie sa il dea in referendumul din 23 iunie. Un sondaj de opinie efectuat de Financial Times arata ca 43% din populatie se declara in favoarea ramanerii in Uniune, in vreme ce 41% ar vota pentru Brexit.

#Brexit iunie, #referendum Marea Britanie, #dezintegrare UE, #Nouriel Roubini Brexit , #Dr Doom