Avertisment marca Roubini: Piata de arta a inlocuit conturile secrete din Elvetia

Marti, 12 Mai 2015, ora 16:43
2849 citiri
Avertisment marca Roubini: Piata de arta a inlocuit conturile secrete din Elvetia
Foto: Financial Post

Un tablou de Picasso si o sculptura de Giacometti au stabilit noile recorduri in piata operelor de arta, iar cum aceasta lume are multe secrete, multi bani si prea putina transparenta, era de asteptat sa apara si primele reactii.

Nimeni altul decat "profetul crizei" Nouriel Roubini, atrage atentia intr-un interviu pentru CNN asupra pericolelor reprezentate de aceasta lume. "Exista pe aceasta piata comportamente care pot fi incadrate in zona gri a economiei", remarca Roubini.

Arta spalarii banilor

Roubini, la randul sau un colectionar de talie mica al artei contemporane, admite ca, pana si prin prisma experientelor personale, a tras concluzia ca sunt destule fenomene ingrijoratoare in piata de arta.

"O parte din cumparatorii de arta scumpa folosesc aceste tranzactii ca pe o forma de spalare de bani. O persoana poate cumpara o opera valorand un milion de dolari, plateste cash si evita orice legatura cu fiscul", explica Nouriel Roubini.

In 2012, Institutul Basel pentru Guvernare din Elvetia a atras atentia asupra volumului alarmant de tranzactii ilegale de pe piata de arta.

Siguranta ca intr-o banca elvetiana

La ora actuala, piata de arta este dominata de reperele de 179,3 milioane dolari in pictura si 140,1 milioane in sculptura, in urma pretului atins in licitatii de operele "Femei din Alger", respectiv "Pointing Man", vandute la inceputul saptamanii.

Aceeasi industrie a devenit si la fel de sigura ca un paradis fiscal sau un fost cont dintr-o banca elvetiana.

"Poate ca alternativa este sa cumperi anonim o opera scumpa si sa o ascunzi intr-un port liber din Europa. Nimeni nu stie ce ai depozitat acolo. Este ca si cu fostele conturi din bancile elvetiene", sustine Roubini.

Din punctul sau de vedere, sarcina scoaterii la lumina a acestor tranzactii pica in seama marilor case de licitatii.

"Ca orice alta piata, si pe piata de arta ai nevoie de transparenta in privinta pretului si a informatiilor legate de aceste tranzactii pentru a o eficientiza", considera celebrul economist.

Cumparatorii celor doua opera de arta, vandute cu sume-record la licitatia Christie's, de luni, de la New York, au ramas anonimi.

Pre-estimarile expertilor arata ca, numai in cursul acestei saptamani, casa de licitatii new-yorkeza va pune in vanzare opere de arta cu o valoare de 2,5 miliarde de dolari.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#spalare bani piata arta, #tranzactii ilegale piata arta, #investitii opere de arta, #nouriel roubini , #Dr Doom