Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Virusii, spam-ul si phishingul ataca telefoanele mobile

Virusii, spam-ul si phishingul ataca telefoanele mobile
Expertii in securitate apreciaza ca anul acesta va deveni obligatorie instalarea de aplicatii antivirus pentru telefonul mobil pentru ca virusii, spam-ul si gaurile de securitate se vor regasi pe telefoanele mobile tot mai inteligente.Tendintele sunt clare, spun specialistii: numarul celor care folosesc telefonul mobil sau PDA-ul pentru accesarea Internetului este intr-o crestere exponentiala. Descarcarea de fisiere de pe Internet va duce automat la cresterea infectarii cu virusi realizati special pentru sistemele de operare de pe telefoane.


Un sondaj realizat de compania americana specializata in solutii de securitate McAfeea demonstrat faptul ca utilizatorii nu prea au idee la ce pericole se expun cand folosesc echipamentele de buzunar pe Internet.



Conform acestui sondaj, in acest moment numai 2,1% dintre utilizatori au avut vreodata probleme cu virusii pentru telefoane mobile sau echipamente mobile de buzunar - sau macar au avut banuiala ca se intampla asa ceva. Numai 11,6% dintre vizitatori au declarat ca au cunoscut pe cineva care ar fi avut astfel de probleme sau au auzit vreodata mentionandu-se ceva despre asa ceva.



Circa 86% dintre oamenii intervievati nici nu aveau habar ca exista virusi pentru telefoanele mobile, arata datele McAfee.



Nu numai compania americana McAfee este interesata de acest segment, ci majoritatea producatorilor de aplicatii de securitate. BitDefender are propria versiune mobila a solutiei sale de securitate informatica, BitDefender Mobile. In Japonia, cea mai dezvoltata piata telecom din lume, numarul de atacuri cu virusi , dar si numarul de solutiilor de protectie este deja la fel de mare precum in cazul calculatoarelor.



“Trebuie sa privim cu atentie piata japoneza pentru vedem acolo viitorul industriei noastre de telecom”, a declarat Graham Cluley, consultant la firma de antivirus Sophos, prezenta de asemenea la Barcelona. “Nu ne vom mira daca aceste probleme se vor inmulti, pentru ca telefonul evoleaza acum intr-un computer mobil”, a declarat el.



Cercetatorii din domeniul securitatii au realizat un site pe care sunt informatii despre virusii pentru echipamente mobile si evolutia lor la nivel mondial. Sunt putini virusi acum, Skulls - care este un concept, cu caracter demonstrativ - Velasco sau Commwarrior. Acesta din urma a reusit sa infecteze peste 110.000 de telefoane in cursul anului trecut in Spania. Este un virus pentru sistemul de operare Symbian folosit de Nokia si alti producatori. Se transmite prin mesajele multimedia (MMS), dar si alte mesaje cu atasamente MP3, video sau fotografii.



“Acum virusii pentru telefon nu constituie o problema foarte mare, dar pe masura ce utilizarea Internetului pe telefon va deveni mai raspandita, problema virusilor va afecta industria”, a declarat un analist al Forrester Research. Iar operatorii vor acum sa stimuleze traficul de date pentru ca preturile la apeluri de voce sunt in scadere de aproape trei ani.



Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 1186 ori