Sony Ericsson incearca relansarea cu un nou management

Marti, 18 August 2009, ora 10:30
1693 citiri
Sony Ericsson incearca relansarea cu un nou management


Dupa o serie de ani dificili, in care s-a luptat pentru supravietuire si a ramas in pierdere, Sony Ericsson incearca sa impuna un suflu nou in a doua parte a anului cu o serie de schimbari in management, care includ aducerea directorului Sony, Howard Stringer, in boardul companiei joint venture.

Directorul executiv actual, Dick Komiyama, va fi inlocuit din octombrie de Bert Nordberg, care a activat in managementul Ericsson.

Producatorul de echipamente telecom evolueaza peste asteptari si in ciuda crizei economice a afisat rezultate foarte bune, fiind numarul unu pe piata de profil, la mare distanta de competitori.

Sony Ericsson este un joint venture detinut 50 – 50% de gigantul japonez Sony si producatorul de tehnologie Ericsson.

Bert Nordberg va intra in management de la 1 septembrie, pe post de co-presedinte al Sony Ericsson, iar obiectivul numarul unu este revenirea in profitabilitate.

Producatorul de telefoane mobile a fost puternic afectat de criza economica, conform studiilor de piata au scazut puternic in vanzari telefoanele de nivel mediu, iar cota de piata a Sony Ericsson s-a diminuat sub 5% la nivel mondial, volumele fiind cu 40% sub nivelul de anul trecut.

Sony Ericsson a raportat astfel pierderi semnificative, iar presa business a vorbit chiar de posibilitatea de a se renunta de tot la joint venture.

Deocamdata insa, companiile au dezminitit aceste zvonuri si spun ca sunt pregatite sa sprijine financiar producatorul de terminale.

Bert Nordberg a declarat pentru Reuters ca are ca target cresterea cotei de piata si revenirea la profitabilitate, dar nu a oferit detalii cum va face acest lucru.

Revenirea ar urma sa aiba loc peste un an sau doi.

„Profitabilitatea nu poate sa fie departe”, a declarat noul manager.

El a recunoscut ca este timpul sa ia niste decizii dificile, cu alte cuvinte se vor face iar concedieri, iar unele linii de produse ar putea fi taiate de pe lista de prioritati. El a precizat ca va incepe restructurarea chiar cu linia de produse de nivel mediu.

Analistii apreciaza ca Sony Ericsson are nevoie de terminale smartphone mai competitive pentru a reveni in forta. „In industria asta ai nevoie de produse care sa rupa vanzarile”, a explicat  Nordberg.

Directorul executiv al Sony, Howard Stringer, va deveni membru al Consiliului director Sony Ericsson din octombrie. El preia functia lui Carl-Henric Svanberg, fost presedinte Ericsson si care paraseste grupul telecom.

In trimestrul doi al 2009, Sony Ericsson a avut pierderi operationale de 283 de milioane de euro. Vanzarile totale de telefoane se vor diminua anul acesta cu circa 10%, dar terminalele smartphone continua sa creasca in vanzari.

Deocamdata Sony Ericsson are doar modelul Xperia X1, un competitor pentru Nokia N97, cu tastatura completa slide si ecran tactil, dar care merge pe Windows Mobile.

#ericsson, #management, #sony , #stiri Nokia