Smartphone-ul Nokia N9 a fost primit cu scepticism de analisti

Marti, 21 Iunie 2011, ora 13:57
2493 citiri
Smartphone-ul Nokia N9 a fost primit cu scepticism de analisti

Directorul general al Nokia, Stephen Elop, a prezentat marti la Singapore smartphone-ul N9, pe o platforma software la care grupul finlandez a anuntat deja ca renunta, fapt care, in opinia analistilor, va condamna produsul la obscuritate, transmite Reuters, citat de Mediafax.

Odata liderul indiscutabil al industriei telefoanelor mobile, Nokia a pierdut teren pe piata smartphone in ultimii ani in fata produselor mai inovatoare precum gadget-urile Android si Apple iPhone, in timp ce segmentul low end este acaparat in tot mai mare masura de producatori asiatici precum ZTE (China) sau Micromax (India), care pot oferi preturi mult mai avantajoase.

Elop a reiterat, la confernita sustinuta marti la Singapore, ca Nokia intentioneaza sa lanseze primul smartphone pe platforma Microsoft Windows in cursul acestui an, desi scopul evenimentului a fost prezentarea telefonului Nokia N9, care foloseste platforma MeeGo. Modelul, cu interfata multi-touch, este primul si ultimul Nokia cu acest sistem de operare.

"Pare fara rost sa lansezi un telefon ca N9 pe o platforma la care a renuntat deja management-ul", comenteaza analistul RBS Didier Scemama.

Sistemul de operare MeeGo, un jucator proaspat pe o piata dominata de Google si Apple, a fost creata in februarie 2010, cand Nokia si Intel au anuntat fuziunea platformei Maemo a Nokia cu softul Moblin al Intel, ambele bazate pe Linux.

Nokia s-a retras din acest proiect acum patru luni.

"N9 este prea aproape de lansarea primului telefon Nokia cu Windows Phone pentru a avea un impact real asupra problemelor pe care le are compania pe segmentul smartphone.

Puterea ecosistemelor rivale lasa putin spatiu pentru MeeGo.

Mi-e greu sa vad N9 ca altceva decat un produs de nisa. N9 se va vinde cu greu", a aratat Ben Wood, director la CCS Insight Londra.

Analistul IDC Melissa Chau a afirmat ca N9 va reprezenta probabil un prototip care va avea rolul de a prezenta ce poate aduce Nokia in urmatoarele sale modele.

"Nu ma astept, nici macar nu cred ca Nokia se asteapta ca acest telefon sa le revigoreze operatiunile.

Tot ce vor sa faca cu acest produs este sa inspire ceva incredere ca nu au iesit inca din joc", a aratat ea.

Nokia a abandonat luna trecuta mai multe obiective financiare, la numai cateva saptamani dupa ce le stabilise.

Valoarea de piata a companiei a scazut cu peste jumatate din februarie, dupa scurgerea in presa a unei scrisori interne in care Elop compara pozitia Nokia pe piata cu cea a unui om pe o platforma petroleira in flacari.

Cota de piata a Nokia a scazut puternic pe piete cheie, precum China, unde amprenta companiei s-a restrans la 19%, de la 33% cu doi ani in urma, potrivit estimarilor Gartner.

Asa-numitii producatori no-name, companii chineze mici care folosesc componente foarte ieftine, controleaza acum 45% din cea mai mare piata a lumii, estimeaza Gartner.

Problemele Nokia sunt similare cu cele de la Research In Motion, producatorul telefoanelor Blackberry, ale carui rezultate slabe si absenta unor inovatii care sa entuziasmeze consumatorii au determinat scaderea actiunilor cu 20% doar in sedita bursiera de vineri. Actiunile RIM au pierdut inca 7% luni, dupa demisia unui director de marketing din companie, a doua plecare din conducere in numai patru luni. 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#nokia, # spartphone n9, # noul smartphone nokia, # smartphone , #stiri Nokia