Singuratatea Nokiei la Cluj

Vineri, 22 Mai 2009, ora 10:25
1587 citiri
Singuratatea Nokiei la Cluj

Vizitatorii care ajung la Jucu nu mai au nevoie de cizme de cauciuc, asa cum se intampla anul trecut. Acum exista asfalt. Dar iarba a acoperit terenurile pe care ar fi trebuit sa fie in prezent cea mai importanta zona industriala din Europa de Est, scrie "Frankfurter Allgemeine Zeitung". Nokia a decis anul trecut sa inchida fabrica de la Bochum pentru a deschide una in apropiere de Cluj, iar locuitorii vorbeau de inceputul unui miracol economic.

Din terenurile mlastinoase din jurul Clujului edilul-sef vedea inflorind nu numai companii mari, ci si propria cariera. Toata lumea a fost entuziasmata de proiect, si indepartatul Bucuresti, care a decis ca e timpul sa accelereze lucrurile pentru a imbunatati infrastructura feroviara si rutiera din regiune, autoritatile locale si locuitorii care vedeau in venirea Nokia "un punct de cotitura" pentru ei.

Multe firme au venit in Romania si pentru ca au beneficiat de anumite facilitati. Criza a fortat insa autoritatile sa renunte la favoruri, pentru ca nu mai sunt bani in vistierie. Lucrarile la mult promisa autostrada sunt si ele in suspensie. Inginerul german Ludger Thol spune ca "romanii contruiesc altfel autostrazile decat noi. (...) La primul ger crapa asfaltul". Prin targ circula vorba ca Mercedes nu a mai venit tocmai din cauza lipsei infrastructurii rutiere. Cat despre micutul aeroport din Cluj cu greu se poate spune ca se incadreaza la categoria international. Sperantele tinerilor bine pregatiti privind obtinerea unor salarii bune nu s-au implinit.

FAZ mai noteaza ca somajul a crescut la Cluj de la 1,7 la 10%, iar avantul economic din Est s-a oprit inainte de a se lansa. "Timpul investitiilor nu a inceput cu Nokia, ci s-a sfarsit cu ea", conchide publicatia, citandu-l pe avocatul Gisbert Stalfort.

3 aspecte și bune practici de avut în vedere atunci când investești la bursă
3 aspecte și bune practici de avut în vedere atunci când investești la bursă
Investițiile la bursă pot fi o modalitate eficientă de a-ți crește veniturile și de a-ți atinge obiectivele financiare pe termen lung, însă este recomandat să ai în vedere câteva...
#cluj, #criza, #investitii, #nokia, #somaj , #stiri Nokia