Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Salariatii de la fabrica Nokia din Bochum pregatesc noi proteste

Salariatii de la fabrica Nokia din Bochum pregatesc noi proteste
Angajatii de la Bochum si-au continuat in weekend miscarile de protest fata de inchiderea fabricii Nokia din orasul german si fata de mutarea ei in Romania si au de gand sa-si continue manifestatiile de contestare a deciziei, scrie presa germana.

Angajatii Nokia si-au continuat si in acest sfarsit de saptamana protestele impotriva inchiderii fabricii din Bochum. Reprezentanta angajatilor, Gisela Achenbach, a declarat in fata a 1.600 de angajati, adunati duminica in fata fabricii, ca marti, 29 ianuarie, va avea loc o intalnire la Bruxelles intre reprezentantii angajatilor germani si cei finlandezi.

Hamburger Abendblatt o citeaza pe Achenbach, care a explicat ca si in Finlanda planeaza aceeasi frica privind inchiderea fabricii. in plus, mai scrie cotidianul, la 10 februarie se va organiza, in semn de protest, un lant uman in jurul fabricii Nokia din Bochum.

in acest context, exista zvonuri potrivit carora luni ar fi asteptata vizita presedintelui concernului finlandez, Olli-Pekka Kallasvuo, in Germania. Potrivit Rheinischer Post, care citeaza Bild, presedintele Nokia ar veni in Germania pentru a incerca sa gaseasca o solutie de criza la nemultumirile angajatilor si la efectul in lant pe care protestele acestora le-au starnit.

Presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso i-a asigurat pe angajatii Nokia din Bochum de sprijinul UE si a subliniat ca mutarea farbricii in Romania nu este subventionata de bani europeni, mai scrie luni ziarul german Hamburger Abendblatt.

"in cazul in care va fi nevoie, vom subventiona cursuri de reorientare profesionala pentru angajatii din Bochum", a declarat presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, intr-un interviu acordat duminica ziarului Bild am Sonntag, citat de Hamburger Abendblatt si de publicatia Merkur. Barroso i-a asigurat pe angajatii Nokia din Bochum de spijinul Uniunii Europene si a subliniat ca mutarea farbricii la Jucu, in Romania, nu este subventionata de bani europeni, mai scrie scrie cotidianul Hamburger Abendblatt.

Imaginea Nokia s-a inrautatit dramatic in ultima perioada, potrivit Hambrurger Abendblatt, care citeaza un studiu efectuat de institutul de cercetare Psychonomics pentru saptamanalul Wirtschaftswoche. Astfel, de la anuntarea inchiderii fabricii, la 15 ianuarie, pana in 23 ianuarie, capitalul de imagine al Nokia a scazut de la 41% la minus 14%. in plus, disponibilitatea de a recomanda Nokia a scazut de la 48 de procente la minus 6%. Studiul pentru Wirtschaftswoche a fost realizat pe un esantion de 1.000 de respondenti germani.

Revista germana Focus dezvaluise la sfarsitul saptamanii trecute ca grupul finlandez ar fi incasat mai multe subventii de la statul german decat ar fi avut dreptul. Autoritatile locale din landul Renania de Nord-Vestfalia, unde se afla fabrica Nokia de la Bochum, au confirmat ca aceste informatii ar putea fi adevarate. Subventiile acordate erau in functie de numarul de locuri de munca permanente create la Bochum, or Nokia a angajat in aceasta fabrica cu 200 pana la 400 de persoane mai putine decat numarul de 2.860, promis pentru perioada 2002-2005.

Nokia a anuntat la 15 ianuarie ca va inchide la jumatatea anului 2008 frabrica de la Bochum, care presupune costuri prea mari, in favoarea uneia in Romania. Anuntul a provocat reactii aprinse in Germania, uzina avand 2.300 de angajati care vor ramane fara locuri de munca. Alti circa 2.000 de angajati ai companiilor subcontractante risca sa isi piarda si ei locurile de munca.

<b>Bloombiz</b>

(Sursa: <a href=http://www.newsin.ro/ target=_blank>NewsIn</a>)

<b>Bloombiz.ro Newsletter </b>

Aboneaza-te la <a href=http://newsletter.vodanet.ro/gateway/?a=YT1CbG9vbWJpel8xMiZiW109aW5mb2Jsb29tYml6XzE4 target=_blank>newsletter-ul infoBloombiz</a> ca sa primesti in fiecare dimineata, prin e-mail, ultimele informatii legate de companii, afaceri, economie, piata imobiliara, plasamente financiare, cariere si lifestyle.Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 1108 ori