Romania poate cere UE sprijin financiar pentru a ajuta salariatii concediati la Jucu

Joi, 29 Septembrie 2011, ora 14:16
1647 citiri
Romania poate cere UE sprijin financiar pentru a ajuta salariatii concediati la Jucu

Autoritatile romane pot aplica pentru sprijin din Fondul European de Ajustare Globala, in urma deciziei companiei Nokia de a inchide fabrica din Jucu, acest instrument financiar fiind creat cu scopul de a-i ajuta pe lucratorii care isi pierd locul de munca in urma relocarii companiilor sau a crizei. 

"Desigur ca Romania poate aplica pentru Fondul European de Ajustare Globala (FEAG). Este un fond anume creat pentru muncitorii care devin redundanti ca urmare a schimbarilor survenite in structura comertului mondial sau a crizei economice si financiare", a declarat, joi, pentru MEDIAFAX Cristina Arigho, purtator de cuvant pe probleme de munca si afaceri sociale al CE.

Oficialul UE a precizat ca nu are deocamdata detalii despre cazul companiei Nokia de la Jucu, dar a spus ca pentru situatii de acest gen autoritatile nationale pot cere sprijin.

"Autoritatile romane sunt binevenite sa aplice. Comisia le va acorda tot sprijinul. Dar trebuie sa se retina faptul ca trebuie respectata procedura si subliniez ca banii din acest fond nu sunt destinati companiilor, ci oamenilor, muncitorilor care au fost afectati", a explicat Arigho.

Ea a spus ca autoritatile nationale sunt cele care trebuie sa formuleze cererea de finantare. Intrebata despre care autoritati este vorba in cazul Romaniei, Arigho nu a putut oferi detalii, precizand ca tara noastra nu a apelat niciodata la finantare din acest instrument. 

Potrivit documentelor Comisiei Europene, FEAG are un buget anual de circa 500 de milioane de euro si are ca scop sa sprijine lucratorii sa se reintegreze pe piata muncii sau sa isi dezvolte noi competente.

Fondul se adreseaza in special persoanelor care si-au pierdut locul de munca in urma schimbarilor aparute in structura comertului mondial, "de exemplu cand o intreprindere de mari dimensiuni isi inchide portile ori se muta in afara UE".

De asemenea, sume din FEAG pot fi accesate pentru persoane care si-au pierdut locul de munca din cauza crizei economice si financiare.

In acest din urma caz, finantarea FEAG este disponibila in perioada 1 mai 2009 - 30 decembrie 2011, desi CE a propus extinderea acestei perioade pana la data de 31 decembrie 2013.

FEAG ofera asistenta pentru cautarea unui loc de munca, orientare profesionala, formare generala si reconversie profesionala, mentorat si promovarea spiritului antreprenorial.

De asemenea, din acest fond se pot finanta masuri exceptionale de acordare a unui sprijin individual limitat, precum: alocatii pentru cautarea unui loc de munca; alocatii de mobilitate si alocatii pentru participarea la programe de formare si de invatare de-a lungul vietii.

FEAG nu finanteaza insa masuri de protectie sociala, cum ar fi pensiile si alocatiile de somaj, care tin de competenta statelor membre.

Beneficiarii FEAG sunt exclusiv lucratorii concediati. Cererile pentru asistenta din partea FEAG trebuie inaintate de statele membre.

Persoanele fizice, organizatiile reprezentative si intreprinderile afectate de concedieri care doresc sa beneficieze de sprijinul FEAG trebuie sa se adreseze autoritatilor nationale competente.

Grupul finlandez Nokia a anuntat joi ca va inchide fabrica de la Jucu, judetul Cluj, in cadrul unui program de eficientizare si reducere a costurilor, iar 2.200 de angajati isi vor pierde locurile de munca, deoarece unitatile de productie de mare volum din Asia sunt mai eficiente pentru grupul finlandez.

"Nokia vrea sa-si ajusteze productia de telefoane catre locatiile cu proximitate optima fata de distribuitori si de pietele cheie.

Prin urmare, Nokia intentioneaza sa inchida fabrica de la Cluj, Romania, inainte de sfarsitul anului 2011, deoarece unitatile de productie de mare volum din Asia ofera o mai buna scara a operatiunilor si beneficii de proximitate", se spune intr-un comunicat transmis joi de grupul finlandez Nokia.

Nokia a inceput productia de telefoane mobile la fabrica din Jucu in februarie 2008, investitia in fabrica ridicandu-se la 60 de milioane de euro. 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#romania nokia, # sprijin financiar ue, # jucu angajati ajutor, # nokia , #stiri Nokia