Romania, cea mai ieftina mana de lucru din UE

Marti, 11 Martie 2008, ora 09:48
1118 citiri
Romania, cea mai ieftina mana de lucru din UE

Un studiu realizat de Technology Forecasters Inc. releva ca Romania are mana de lucru cea mai ieftina dintre toti membrii Uniunii Europene, informeaza site-ul EMS Now.

Potrivit studiului, un muncitor roman calificat a castigat in 2005 circa 5.000 de dolari, comparativ cu peste 30.000 unul din Germania, tara care are mana de lucru cea mai scumpa din spatiul UE.

Charles Wade, consultant senior la TFI, a subliniat ca, dupa Ucraina - stat din afara UE, dar care a fost cuprinsa in studiu, ca si Rusia -, Romania constituie 'cea de-a doua cea mai dezirabila locatie pentru productia la costuri mici in Europa de est'.

La fel ca alte tari trecute in revista de autorii raportului, Romania este un amestec de aspecte pozitive si altele care suporta imbunatatiri: este competitiva din punctul de vedere al costurilor, dar salariile sunt in crestere si este in criza de mana de lucru calificata.

Guvernul ofera un mediu fiscal prietenos, dar se mentin preocupari legate de coruptie si de protejarea proprietatii intelectuale. Infrastructura este inconstanta, fiind mai buna in partea de vest a tarii, dar mai putin solida in est, noteaza EMS Now.

In final, cea mai mare problema in ce priveste delocalizarea in Romania, in special venind din Europa occidentala, ar putea fi o reactie negativa in presa, cum s-a intamplat cu cazul Nokia.

Lideri sindicali si guvernamentali germani au denuntat 'capitalismul de caravana' al companiei finlandeze (care a decis mutarea in Romania a uneia dintre fabricile sale din Germania) si au cerut boicotarea produselor sale pe plan national, invitand totodata Uniunea Europeana sa interzica acordul dintre Nokia si Romania, aminteste sursa citata.