RIM, Palm - probleme la orizont din cauza iPhone

Vineri, 05 Decembrie 2008, ora 11:22
1569 citiri
RIM, Palm - probleme la orizont din cauza iPhone

Research in Motion (RIM), producatorul Blackberry, precum si Palm, cel mai mare brand din timpul PDA-urilor, au probleme financiare in timp de iPhone al Apple continua sa cucereasca pietele internationale, atacand chiar cota de piata a Nokia, spun specialistii in domeniu.

Canadienii si-au redus previziunile privind ultimele trei luni din 2008, fiind cu mult sub rezultatele anticipate de principalii analisti de pe Wall Street, motivele oficiale fiind aprecierea dolarului, reducerile de pret efectuate si faptul ca numarul de clienti noi nu mai creste atat de repede ca pina acum.  Ca urmare a anuntului oficial, valoarea actiunilor RIM a scazut cu 14 procente.

Producatorul Blackberry anticipeaza venituri de 2,75 - 2,78 miliarde de dolari (fata de propriile estimari de 2,77 - 3,10 miliarde), aproape cu 10% sub estimarile Wall Street de 2,92 miliarde de dolari.

Compania a incheiat trimestrul fiscal pe 29 noiembrie si urmeaza sa anunte rezultatele oficiale. Raportul contrasteaza insa cu optimismul generat de lansarea terminalului cu ecran tactil, concurent direct cu iPhone, Blackberry Storm. Pina acum, vanzarile RIM au crescut mai rapid ca cele ale iPhone. Compania a mai anuntat ca va castiga in trimestru 2,6 milioane de clienti noi, fata de 2,9 milioane de clienti noi cat anticipase in vara.

Vestile proaste vin dupa ce Palm a anuntat din nou rezultate in scadere si probleme financiare. Valoarea actiunilor companiei a scazut cu 75% in ultimele trei luni. Dupa anuntarea rezultatelor slabe, valoarea s-a prabusit cu aproape 30%, revenind usor dupa ce Palm a anuntat un plan de restructurare.

Compania a lansat un avertisment oficial ca, din cauza crizei, problemele vor continua. Veniturile pentru trimestrul incheiat de asemenea pe 28 noiembrie vor scarea cu 46% au anuntat oficialii companiei. Veniturile abia vor atinge 190 -195 milioane de dolari, fata de estimarile analistilor de 330,8 milioane de dolari.

Compania a anuntat de asemenea ca va cheltui o parte din banii pe care ii pusese deoparte pentru vremuri grele, din 250 de milioane de dolari ramand cu doar 210 milioane in cont. "Ramanem preocupati de evolutia companiei pe termen lung, deoarece nu sunt semnale privind cresterea profitabilitatii sau a veniturilor generale", a spus un analist Deutsche Bank. Specialistii spun ca Palm va incheia anul cu pierderi de 100 de milioane de dolari.

Rezultatele slabe ale companiilor, inclusiv Nokia, pot fi puse intr-o lumina diferita atunci cand Apple anunta rezultatele iPhone. Cel mai iubit terminal mobil al anului a cucerit o cota de piata de 16,6% la nivelul vanzarilor de SmartPhones, iar Nokia mai are doar 43,6%. Anul trecut finlandezii aveau o cota de 63,6% pe segmentul telefoane inteligente.

Telefoanele Windows Mobile au o cota relativ similara, dar toate luate la un loc, ocupand circa 17% din vanzarile de terminale inteligente. Palm mai are doar 10% din industria telefoanelor SmartPhones.

Aparitia Google Android si succesul T-Mobile G1 aduce inca o presiune semnificativa asupra jucatorilor din domeniu, iar situatia din 2009 va aduce multe schimbari.