Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Productia telefoanelor Nokia la Cluj va incepe in 2008

Productia telefoanelor Nokia la Cluj va incepe in 2008

Compania finlandeza Nokia va investi 60 milioane de euro la Cluj pentru infiintarea unei fabrici de telefoane mobile, care isi va incepe productia cel mai tarziu la mijlocul anului viitor.

Presedintele Consiliului Judetean Cluj, Marius Nicoara, si vicepresedintele Nokia, Raimo Puntala, au semnat luni, in prezenta primului-ministru Calin Popescu-Tariceanu, Memorandumul de intelegere privind constituirea unui parc industrial.

Vicepresedintele Nokia a precizat ca se doreste crearea unui parc industrial la Cluj, iar lucrarile la noua fabrica vor incepe chiar in aceasta primavara, astfel incat primele telefoane mobile sa fie produse cel mai tarziu la mijlocul anului viitor. In prima instanta, Nokia va angaja 500 de persoane, urmand ca proiectul sa presupuna in cele din urma crearea a 15.000 de noi locuri de munca, dupa cum a precizat si premierul Tariceanu.

Raimo Puntala a subliniat ca Nokia doreste ca in scurt timp in noul parc industrial sa fie prezenti si furnizorii si partenerii sai, parcul industrial urmand sa se dezvolte in acest sens.

Reprezentantul Nokia si-a exprimat satisfactia pentru modul in care a fost finalizat Memorandumul cu autoritatile romane, subliniind sprijinul Consiliului Judetean Cluj si al Guvernului Romaniei.

Vicepresedintele Nokia a subliniat ca noua fabrica de la Cluj raspunde nevoii de crestere a capacitatii de productie a companiei sale. Nokia, a subliniat Puntala, a vandut anul trecut 350 milioane de telefoane mobile, cu 30% mai mult decat anul precedent. Piata telefoniei mobile va creste si in 2007 cu 10%, asa incat, pe langa fabricile Nokia din Ungaria, China si India, cea de la Cluj va asigura cererea de telefoane Nokia pe piata mondiala.

Raimo Puntala a mai aratat ca selectarea judetului Cluj pentru noua fabrica Nokia s-a facut tinand cont de localizarea foarte buna, de forta de munca calificata si de traditia industriala din zona.

Premierul Tariceanu a subliniat importanta proiectului pentru Romania, nu doar prin numarul mare de locuri de munca pe care le va crea, dar si prin faptul ca investitia este realizata intr-o industrie de varf, precum cea informaticii si telecomunicatiilor. Acest proiect, a spus primul-ministru, se adauga centrelor de cercetare si inovare Ericsson si Microsoft sau centrului de design Renault.

Seful Executivului a aratat ca astfel de proiecte se remarca prin valoarea adaugata ridicata a productiei si a subliniat ca parcul industrial din Cluj si proiectul Nokia va fi in masura sa potenteze capacitatea de cercetare si dezvoltare a Universitatii din Cluj-Napoca.
Premierul Tariceanu l-a asigurat pe reprezentantul Nokia si pe presedintele CJ Cluj ca proiectul va beneficia de sprijinul executivului in ce priveste infrastructura.

Tariceanu a subliniat ca pe langa dezvoltarea unei infrastructurii moderne, va trebui luata in considerare si extinderea aeroportului din Cluj, pentru buna desfasurarea a operatiunilor de logistica, tinand cont de faptul ca Nokia este o companie care livreaza produsele sale in toata lumea.

Mai mult, premierul a dat de inteles ca romanii vor avea telefoane mobile mai bune de acum inainte. "Sper sa nu se intample cum se intampla astazi cu masinile second hand, sa mai aud diverse voci care pledeaza pentru importul de telefoane second hand, cand o sa producem telefoane noi Nokia in Romania", a afirmat primul-ministru.

Terenul pe care se va ridica parcul industrial Tetarom III, in care firma Nokia isi va construi linia de productie si un centru de cercetare, se afla la 18 kilometri de municipiul Cluj-Napoca, in localitatea Jucu. Suprafata totala pe care se va intinde parcul va fi de 159 de hectare, din care Nokia a cerut 90 de hectare.

Terenul urmeaza sa fie dotat cu utilitati care vor costa 33 de milioane de euro si pentru care guvernul ar putea aloca 23 de milioane de euro, au precizat autoritatile locale din Cluj saptamana trecuta. Terenul a fost trecut in administrarea CJ Cluj, actul fiind semnat si de ministrul Educatiei si Cercetarii, Mihail Hardau.

Potrivit administratorului parcului, Viorel Gavrea, negocierile au fost demarate la inceputul anului 2006, iar in august au fost sistate, deoarece Nokia avea in vedere si alte locuri pentru aceasta investitie, una dintre ele fiind Polonia. Gavrea a dat asigurari, vineri, ca discutiile au fost reluate in acest an.
In urma venirii la Cluj a companiei finlandeze, vor fi create aproximativ 15.000 de locuri de munca, investitia totala ridicandu-se la 200 de milioane de euro. De asemenea, in anul 2010, sumele care se vor aduna doar din taxele salariale ale angajatilor Nokia si ale firmelor conexe care vor lucra in cadrul acestui proiect vor fi de 59 de milioane de euro.

In parcul Tetarom III vor ramane disponibile 50 de hectare, pentru firme care vor fi atrase de oportunitatile din zona.

Bloombiz
(Sursa: Rompres)

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 1008 ori