Nokia pierde coroana. Samsung si Apple domina piata smartphone

Luni, 13 Iunie 2011, ora 14:48
1128 citiri
Nokia pierde coroana. Samsung si Apple domina piata smartphone

Samsung Electronics va deveni in acest trimestru cel mai mare producator de smartphone la nivel mondial, devansand Nokia, care a dominat piata din 1996, potrivit estimarilor companiei financiare Nomura citate de Mediafax. 

In trimestrul viitor, Nokia va fi devansata si de Apple, compania finlandeza urmand sa ocupe astfel doar pozitia a treia in clasamentul mondial, anticipeaza Nomura.

"Nokia pare ca va ceda coroana smartphone catre Samsung si Apple. Mai mult, ne asteptam ca HTC sa ajunga aproape la acelasi nivel cu Nokia in 2012, ceea ce scoate in evidenta schimbarile de putere pe piata Asiei", considera analistii de la Nomura.

Companiile de cercetare a pietei Gartner si Canalys se asteapta ca Nokia, creatoarea pietei smartphone prin lansarea, in 1996, a modelului The Communicator, sa piada pozitia dominanta in acest an.

"Daca noile telefoane Nokia nu vor fi bine primite in trimestrul al treilea, in timp ce cererea pentru modelul Galaxy S2 este in crestere, Samsung ar putea devansa compania finlandeza si sa devina lider pe segmentul smartphone in acest interval", a declarat Carolina Milanesi, analist la Gartner.

Nokia a pierdut initiativa pe piata smartphone in favoarea iPhone al Apple si aparatelor cu sistemul Android al Google.

Pe sgmentul aparatelor ieftine, Nokia a fost devansata de producatori asiatici. Pe ansamblu, Nokia fabrica inca mai multe telefoane mobile decat Samsung, ca urmare a pozitiei puternice pe piata aparatelor obisnuite si a retelei mai mari de distributie din tarile emergente.

Compania trece de la platforma proprie Symbian la cea a Microsoft, parte a unui proces de reorganizare a operatiunilor lansat in februarie, de catre noul director general Stephen Elop.

Pe 31 mai, Nokia a renuntat la tintele financiare anuale, ridicand semne de intrebare privind capacitatea noul director de a-si indeplini promisiunile de relansare a grupului.

Actiunile Nokia au scazut cu aproape 45% de la inceputul anului.

Valoarea de piata a Nokia s-a prabusit cu 77%, la aproximativ 25,6 miliarde de dolari, de la lansarea iPhone in iunie 2007, de catre Apple. 

#nokia, #samsung, #apple, #smartphone , #stiri Nokia