Nokia, pe punctul de a intra in criza?

Miercuri, 09 Februarie 2011, ora 14:22
2092 citiri
Nokia, pe punctul de a intra in criza?

Gigantul finlandez Nokia se afla pe o "platforma in flacari", inconjurat de competitori inventivi, care musca din cota sa de piata, avertizeata noul CEO al companiei, Stephen Elop, intr-un mesaj intern trimis angajatilor si citat de presa internationala, informeaza NewsIn.

Cota de piata a celui mai mare producator de telefoane mobile din lume a scazut in 2010 la 28%, de la 38% in 2009.

In acelasi timp, competitori ca Apple, Google Android si HTC au raportat cresteri sau s-au mentinut la nivelul din 2009.

"Competitorii nostri nu ne fura cota de piata prin terminale, ci printr-un intreg ecosistem", spune Elop.

"Primul iPhone a iesit pe piata in 2007 si noi inca nu avem un produs similar. Android (sistemul de operare dezvoltat de Google - n.r.) a aparut acum mai bine de doi ani, iar saptamana aceasta ne-a detronat pe piata de smartphone-uri. Incredibil", scrie noul CEO in memo-ul intern.

Astfel, producatorii chinezi imping compania finlandeza spre capatul inferior al pietei de telefonie mobila.

"Sunt rapizi, sunt ieftini si ne provoaca", a scris Elop.

De-a lungul urmatoarelor saptamani, Standard&Poor's si Moody vor analiza situatia financiara a Nokia si vor decide daca sa reduca ratingul companiei, se mai mentioneaza in scrisoare.

In plus, preferinta pentru Nokia a scazut in toata lumea.

In Marea Britanie brandul a pierdut 8% din 2009, iar tendinta se manifesta si pe piete ce odata reprezentau puncte forte pentru Nokia, ca Rusia, Germania, Indonezia, Emiratele Arabe Unite si asa mai departe.

Nokia a afisat in ultimul trimestru din 2010 un profit operational de 884 milioane de euro, in scadere fata de 1.14 miliarde de euro in aceeasi perioada din 2009.

In schimb, vanzarile nete s-au situat la 12.65 miliarde de euro, spre deosebire de 11.98 miliarde de euro in al patrulea trimestru din 2009.

Stephen Elop a mai precizat ca in cele ce urmeaza compania trebuie fie sa intre intr-un ecosistem, fie sa creeze unul, insa varianta adoptarii unui sistem de operare ca Android sau Windows Phone 7 pare mai plauzibila decat oricand.

Nokia va informa vineri publicul cu privire la strategia sa viitoare.

#situatia financiara a Nokia, #competitori, #detronare, #piata de smartphone-uri, #criza , #stiri Nokia