Nokia nu vrea sa piarda lupta pe piata smartphone-urilor

Marti, 20 Iulie 2010, ora 18:00
1362 citiri
Nokia nu vrea sa piarda lupta pe piata smartphone-urilor

Nokia cauta un nou director general, dupa ce actualul manager, Olli-Pekka Kallasvuo, nu a reusit sa asigure grupului finlandez o pozitie solida pe piata smartphone-urilor, potrivit Wall Street Journal (WSJ), precizeaza Mediafax.

"Isi doresc serios sa faca o schimbare. (Membrii consiliului de administratie, n.r.) trebuie sa ia o decizie pana la sfarsitul lunii iulie", a declarat pentru WSJ o sursa apropiata situatiei.

Desi continua sa fie cel mai mare producator de telefoane mobile din lume dupa vanzari, Nokia nu a reusit sa tina pasul cu rivalii de pe piata smartphone-urilor, dominata de nume precum Apple sau Goole, prin sistemul de operare Android.

Esecul Nokia pe segmentul telefoanelor inteligente, cel mai productiv din punct de vedere al marjei de profit, a afectat puternic compania.

Actiunile grupului au crescut marti in Europa cu peste 3% datorita zvonurilor privind inlocuirea directorului general.

Reprezentantii Nokia au refuzat sa comenteze informatiile, pe care le califica drept zvonuri si speculatii.

Compania a purtat deja discutii cu "CEO-ul unei importante companii high-tech din SUA", insa acesta nu a dorit sa se mute in Finlanda, a mai spus sursa citata.

Nokia a mai intervievat cel putin inca un director general al unei companii din America.

Kallasvuo a preluat conducerea Nokia in anul 2006, inainte ca Apple sa lanseze primul model de iPhone, stabilind un nou standard pentru piata telefoanelor inteligente.

Nokia a esuat de mai multe ori in tentativele de a ajunge din urma compania americana.

Rezultatele financiare pentru primul trimestru, prezentate in aprilie, s-au plasat sub estimarile analistilor, compania hotarand o luna mai tarziu sa restructureze structura de management, inlocuind multi directori aflati pe posturi cheie. Totodata, grupul a creat o divizie insarcinata exclusiv cu dezvoltarea de smartphone-uri.

Tot atunci, Nokia a anuntat ca va lansa o noua gama de astfel de telefoane in cursul acestui an.

Totusi, in luna iunie, Nokia si-a redus estimarile privind profitul, acuzand, printre altele, si competitia dura din zona telefoanelor scumpe.

Nokia are o cota de 40% pe piata mondiala a telefoanelor mobile, insa dominatia grupului finlandez este in prezent asigurata de modelele mai putin complexe, ieftine, cu marje de profit limitate.

Apple a devenit in trimestrul al treilea al anului trecut cel mai profitabil producator de telefoane mobile din lume, depasind Nokia cu un profit de 1,6 miliarde de dolari, fata de 1,1 miliarde de dolari la compania finlandeza.

Nokia a produs in acea perioada 108,5 milioane de telefoane, in timp ce Apple a vandut 7,4 milioane de unitati.

Nokia isi va prezenta joi rezultatele financiare pe trimestrul al doilea. 

#director, #mobile, #nokia, #smartphone, #telefoane , #stiri Nokia