Nacu: Multinationalele pleaca la primul semn de nesiguranta

Luni, 03 Octombrie 2011, ora 14:58
1316 citiri
Nacu: Multinationalele pleaca la primul semn de nesiguranta

Statul ar trebui sa sprijine antreprenorii romani in egala masura in care incurajeaza investitiile multinationalelor pe piata locala, care sunt oportunistice si la primul semn de nesiguranta isi muta fabricile in alte tari, a declarat Cristian Nacu, partener in cadrul Enterprise Investors (EI), citat de Mediafax.

"Multinationalele vin si pleaca in functie de interesele lor, e foarte bine ca statul sa incurajeze aceste investitii si sa se inscrie in cursa pentru atragerea investitiilor straine cu celelalte tari din zona, dar in aceeasi masura statul ar trebui sa ajute antreprenorii autohtoni. Ei isi asuma riscul, sunt inventatori, aduc valoare adaugata.

Sunt mai creativi decat o fac gigantii care au investit pana acum in Romania. Multinationalele sunt investitori oportunistici, iar la primul semn de nesigurnata pleaca", a spus Nacu, luni, la lansarea proiectului "Campioni in Business", care isi propune promovarea antreprenoriatului local.

In opinia reprezentantului celui mai activ fond de private equity in Romania, nu este neaparat vina guvernului ca multinationalele, si mai exact Nokia, pleaca din Romania, cum nu a fost nici vina guvernului german cand concernul finlandez a inchis o fabrica din Germania pentru a deschide una pe piata romaneasca.

"Doar ca autoritatile trebuie sa ajute firmele mici si mijlocii locale, inclusiv prin returnarea banilor din TVA si prin eliminarea barierelor birocratice. Eliminarea unor bariere birocratice in relatia cu firmele mici le-ar ajuta foarte mult. Companiile mici nu pot sa stea sa astepte dupa stat sa le returneze bani, pentru ca nu au acesti bani. Nu au nevoie de facilitati, ci de normalitati", a adaugat Nacu.

Nokia va inchide fabrica de la Jucu, judetul Cluj, in cadrul unui program de eficientizare si reducere a costurilor, iar 2.200 de angajati isi vor pierde locurile de munca, deoarece unitatile de productie de mare volum din Asia sunt mai eficiente pentru grupul finlandez. Grupul finlandez Nokia a inceput in februarie 2008 productia de telefoane mobile la fabrica din Jucu, investitia in fabrica ridicandu-se la 60 milioane de euro.

Nacu precizeaza ca, in total, companiile in care Enterprise Investors a investit in Romania au 4.500 de angajati si o cifra de afaceri de un miliard de euro. In portofoliul Enterprise Investors sunt prezente Macon Deva, Smartree, Profi, Siveco, investitiile fondului in Romania ridicandu-se la 200 de milioane de euro.

La randul sau, Irina Anghel, presedintele si fondatorul asociatiei Triple Helix, cu care Enterprise Investors desfasoara proiectul "Campioni in Business", a apreciat ca Romania are nevoie de un alt motor de sustinere a economiei, care ar putea fi antreprenorii locali.

"Am depasit perioada in care credeam ca statul este acest motor, apoi ne-am dat seama ca multinatioanele nu reprezinta o acora solida pentru sustinerea economiei. Antreprenorii locali reprezinta resursa regenerabila a economiei, contribuie la cresterea PIB, prin inovatie si flexibilitate, adaptabilitate. De asemenea, acestea au si un avantaj social, prin crearea de locuri de munca, absorbind astfel persoanele care raman fara serviciu in cazul retragerii multinationalelor", a aratat Anghel.

Ea a explicat ca in Romania insa exista un dezechilibru intre rolul si perceptia antreprenorilor, asa cum reiese dintr-un studiu realizat de Gallup.

Potrivit studiului, in Statele Unite ale Americii 59% dintre americani sunt total de acord ca antreprenorii noi creeaza produse si servicii spre beneficiul tuturor, in timp ce in Romania procentul este de doar 14%, mai putin si decat media UE, de 21%. Pe de alta parte, doar 20% dintre romani cred ca antreprenorii sunt creatori de locuri de munca, in timp ce media in UE este de 30%, iar in SUA 60% sunt de acord cu acest lucru.

Totodata, exista o diferenta foarte mare in Romania dintre dorinta de a lucra pe cont propriu si aplicarea acestei dorinte, iar elementul care "paralizeaza" potentialul antreprenorilor este absenta resurselor financiare.

In proiectul "Campioni in Business" mai sunt implicati Ziarul Financiar si BCR. Prin proiect vor fi premiate cele mai dinamice companii din Romania, in functie de cifra de afaceri si profitabilitate. Companiile trebuie sa aiba afaceri de peste 20 de milioane de lei in 2010, cu profit net si peste zece angajati.

Criteriul de premiere este reprezentat de cresterea medie anuala a cifrei de afaceri din perioada 2008-2010. In aceasta editie, a cincea, 3.500 de companii romanesti indeplinesc conditiile de selectare in concurs. Acestea au o cifra de afaceri cumulata de 387 miliarde de lei, un profit brut de 27,6 miliarde de lei si angajeaza aproximativ 1.000 de oameni.

#fabrica nokia, #nokia, #nokia cluj se inchide, #nokia faliment, #fabrica nokia cluj, #fabrica nokia romania, #fabrica nokia jucu se inchide, #fabrica nokia romania , #stiri Nokia