In "Orasul Nokia" bate vantul! Compania se muta in Asia

Vineri, 06 Aprilie 2012, ora 18:39
2235 citiri
In "Orasul Nokia" bate vantul! Compania se muta in Asia
Salo, Finlanda, principalul centru de productie al Nokia

Romania nu este singura victima a declinului Nokia. Salo, "orasul Nokia" din Finlanda, este pe cale sa dispara, compania mutandu-se in Asia.

Salo, orasul din sudul Finlandei, a devenit cunoscut mai degraba sub numele de "orasul Nokia", producatorul de telefoane mobile concentrandu-si aici operatiunile inca din anii '80, relateaza Businessinsider.com. Localitatea a prosperat pentru o lunga perioada, pana in anul 2010, cand compania a inceput sa aiba probleme. Acum risca sa devina un oras parasit.

Salo, impreuna cu alte orase finlandeze dependente de Nokia, se confrunta cu un viitor nesigur pe masura ce producatorul isi muta procesele de fabricatie in Asia.

Lovit de competitia acerba din partea Apple, Samsung Electronics si alte companii care produc telefoane ce ruleaza Android de la Google, Nokia a fost nevoita sa-si taie cheltuielile, ceea ce a afectat mai ales operatiunile din Europa.

Printre cei care au avut de suferit se numara si romanii, Nokia inchizandu-si in toamna anului trecut fabrica de la Jucu, Cluj. Aceasta nu a fost singura unitate pe care compania a pus lacatul, Ungaria si Germania numarandu-se, de asemenea, printre victimele crizei din corporatia finlandeza. Acum este randul fabricilor din tara natala.

Aproximativ 1.000 de locuri de munca din cele 3.500 pe care compania le-a asigurat in Salo vor fi desfiintate anul acesta. Cel mai mare centru tehnologic al producatorului a devenit deja un oras parasit, prafuit si plin de magazine pe care s-a pus lacatul.

"Concedierile ne vor lovi din plin", a declarat Antti Rantakokko, primarul Salo. Taxele platite de Nokia reprezinta 95% din volumul total de taxe generate de companii in acest oras, care s-au ridicat la aproximativ 60 de milioane de euro, in 2010.

"Nokia a fost un simbol pentru noi, insa, mai mult de atat, a fost o sursa majora de venituri", mai spune primarul.

Compania a inceput ca producator de hartie in anii 1890, dupa care s-a extins in domeniul obiectelor din cauciuc, cablurilor si a televizoarelor, inainte de a intra in Salo, in 1983.

Nokia s-a aliat un un producator local de radio si televizoare, ceea ce a dus la fondarea Nokia Mobile Phones, in 1989. Doi ani mai tarziu, compania producea primul sau telefon mobil.

Condusa cu o mana de fier de CEO-ul Jorma Ollila, Nokia a devenit cel mai mare producator de telefoane mobile in 1998, cand a depasit vanzarile Motorola. De asemenea, Nokia a devenit cea mai mare companie din Finlanda, in 2007 platind o suma record de 1,2 miliarde de euro sub forma de taxe la stat.

Dupa ce, in 2008, detinea 40% din vanzarile totale de telefoane mobile, popularitatea companiei a inceput sa scada din cauza concurentei majore exercitata de producatorii din SUA.

Nokia este in continuare unul dintre principalii angajaori din Finlanda, in cadrul companiei lucrand 12.000 de persoane, o cincime din toat forta de lucru globala a corporatiei. Cu toate acestea, povestea de succes a Nokia in Finlanda pare ca se apropie de sfarsit, producatorul fiind decis sa se mute cu totul in Asia.

Robert Negoiță îl atacă pe Nicușor Dan și spune că vrea referendum pentru regulile de urbanism în Bucureşti. "Vii cu fumigene de acest fel"
Robert Negoiță îl atacă pe Nicușor Dan și spune că vrea referendum pentru regulile de urbanism în Bucureşti. "Vii cu fumigene de acest fel"
Robert Negoiţă, primarul Sectorului 3, vrea să propună un referendum cu privire la regulile de urbanism în Bucureşti. El este de părere, însă, că ideea edilului general al Capitalei,...
Creatorul Start-Up Nation, Florin Jianu, a recunoscut: "Nu-și atinge potențialul". Adrian Negrescu, tranșant: "E o problemă de viziune economică"
Creatorul Start-Up Nation, Florin Jianu, a recunoscut: "Nu-și atinge potențialul". Adrian Negrescu, tranșant: "E o problemă de viziune economică"
Dezbaterile referitoare la utilitatea Start-Up Nation continuă. Prin intermediul acestui program, Guvernul își propune să creeze mii de antreprenori, printr-un ajutor de 50.000 de euro,...
#telefon nokia, #nokia faliment, #nokia fabrica jucu cluj, #nokia asia, #telefon iphone, #telefon Samsung , #stiri Nokia