Fostii angajati Nokia primesc 2,9 mil. de euro de la Comisia Europeana

Vineri, 19 Octombrie 2012, ora 15:59
1589 citiri
Fostii angajati Nokia primesc 2,9 mil. de euro de la Comisia Europeana

Comisia Europeana (CE) a propus, vineri, acordarea unui ajutor de 2,9 milioane de euro Romaniei pentru a sustine revenirea pe piata muncii a 1.416 angajati concediati de Nokia si de unul dintre furnizorii companiei.

Propunerea va fi trimisa Parlamentului European si Consiliului de Ministri pentru aprobare, se arata intr-un comunicat al executivului comunitar. Suma de 2,9 milioane de euro va fi asigurata din Fondul European de Adaptare la Globalizare.

"Tiparele productiei de telefoane mobile la nivel global se schimba, odata cu mutarea productiei de catre companiile europene mai aprope de pietele emergente cu crestere rapida, aflate acum in Asia. Aceasta propunere pentru circa 3 milioane de euro din Fondul de Globalizare vizeaza sa ajute fostii angajati Nokia sa-si adapteze calificarile, sa gaseasca noi locuri de munca si sa-si construiasca un viitor mai bun", a declarat comisarul pentru ocuparea fortei de munca, afaceri sociale si incluziune, Laszlo Andor.

Romania a tranmis o cerere pentru sustinerea cu fonduri europene a revenirii pe piata muncii a 1.904 persoane concediate de Nokia Romania SRL si unul dintre furnizori. Dintre toti muncitorii concediati, CE se asteapta ca 1.416 sa participe la programele pe care le finanteaza.

Costul total estimat este de 4,5 milioane de euro, din care 2,9 milioane de euro reprezinta contributia fondului european.

Fondurile vor fi folosite pentru a oferi servicii ale centrului de tranzitie "'From JOB to Smart JOB", precum informatii, consiliere si indrumare vocationala, pregatire vocationala si pentru obtinerea unei certificari, promovarea antreprenoriatului si asistenta financiara pentru lansarea de afaceri, suport postangajare, dar si diverse tipuri de indemnizatii, precum cele pentru cautarea unui loc de munca, transport si internship.

Si angajatii din Finlanda primesc ajutor

Comisia a adoptat, vineri si o propunere pentru sustinerea angajatilor concediati de Nokia in Finlanda. Atat in cazul Romaniei cat si in cel al Finlandei, concedierile au fost determinate de transferul productiei din Europa catre Asia, noteaza CE.

Principalul motiv al concedierilor este transferul asamblarii de telefoane mobile catre tari din Asia, intre care China, Coreea de Sud, Vietnam si India. Productia de componente si activitatea subcontractata au fost transferate anterior tot in afara Europei.

"Situatia din Cluj s-a deteriorat in privinta locurilor de munca si productiei. Circa 40% din locurile de munca disponibile in regiune in sfera IT si comunicatii au disparut in urma inchiderii fabricii Nokia", se arata in comunicatul CE.

Nokia a inchis fabrica de telefoane mobile detinuta in Romania si a concediat 2.200 de angajati. Grupul finlandez incepuse productia la Jucu, Cluj, in februarie 2008, investitia in fabrica ridicandu-se la 60 milioane euro. Inchiderea fabricii a facut parte a unui program de restructurare a operatiunilor la nivel de grup.

Dupa plecarea Nokia, parcul industrial Tetarom III a atras alte doua companii mari, Bosch, Germania, pentru o fabrica de componente auto, si De?Longhi, Italia, pentru productie de aparatura electrocasnica.

Cum funcționează tehnologia QD-OLED de pe noile televizoare smart și cu ce beneficii vine
Cum funcționează tehnologia QD-OLED de pe noile televizoare smart și cu ce beneficii vine
Anunțată recent, tehnologia ecranelor QDEL promite să revoluționeze industria televizoarelor, începând cu segmentul premium și extinzându-se treptat către gama de buget. În timp ce...
Legi noi în UE pentru combaterea spălării banilor. Limită de doar 10.000 euro pentru plăţile mari în numerar
Legi noi în UE pentru combaterea spălării banilor. Limită de doar 10.000 euro pentru plăţile mari în numerar
Un pachet important de legi, care consolidează setul de instrumente al UE pentru combaterea spălării banilor şi finanţării terorismului, a fost adoptat miercuri, 24 aprilie, de Parlamentul...
#angajati Nokia Cluj, #ajutor angajati Nokia Cluj Comisia Europeana , #stiri Nokia